Energiforskning skaber vækst i hele landet

FINANSLOV – Regeringen vil spare på EUDP-puljen, der skaber vækst og nye virksomheder over alt i landet. Det vækker ærgrelse i branchen.

Støtten fra EUDP har været helt afgørende for Serenergy, der producerer brændselscelleanlæg til køretøjer og i år eksporterer for 15-20 millioner kroner. Foto: Serenergy

Den statslige EUDP-pulje skaber vækstvirksomheder over alt i Danmark, så det vækker ifølge Nyhedsbladet Dansk Energi ærgrelse i energibranchen, at V-regeringen nu lægger op til at barbere puljen ned fra 385 til knap 53 millioner kroner næste år.

- Støtten fra EUDP har været helt afgørende for, at vi er her i dag, siger adm. direktør Anders Korsgaard fra Serenergy, der producerer brændselscelleanlæg til køretøjer og i år eksporterer for 15-20 millioner kroner.

Serenergy kigger ind i en fremtid, der efter meget at dømme bliver præget af kraftig vækst. Blot ni år gamle Serenergy forventer ifølge Anders Korsgaard at eksportere for 70 millioner kroner allerede næste år. Produkterne har en udpræget grøn profil, idet brændselscelleanlæggene erstatter dieseldrevne motorer og generatorer.

- Da vi for to år siden flyttede til Aalborg, var vi under 30 ansatte. Vi vokser med 30-40 procent om året og er nu over 50, og det kommer ikke til at stoppe med det. Vi står overfor en stærk ekspansiv vækst, siger Anders Korsgaard og påpeger, at væksten smitter af på en stribe underleverandører primært i Jylland.

Foran afgørende fase
Mens Serenergy er ved at slå sit navn fast på eksportmarkederne, står EyeCular i Lyngby foran en afgørende fase.

- Lige nu bruger vi det meste af tiden til at kontakte potentielle kunder. Vi har fat i alle de store samt en række mindre energisystemleverandører i Europa. Listen tæller nu 48 mulige aftagere af vores produkter, siger adm. direktør Martin Spanggaard fra EyeCular.

Iværksætterfirmaet, der fremstiller komponenter til varmtvandsbeholdere, så de kan øge energieffektiviteten i gaskedler, solvarmeanlæg, biomassekedler og eldrevne vandvarmere, har fået støtte både fra Dansk Energis ELFORSK-pulje og EUDP.

- Var det ikke for EUDP, eksisterede vi formentlig ikke længere. EUDP gør en klar forskel i forhold til at fremme de danske eksportsucceser inden for energiteknologi, siger Martin Spanggaard.

Han mere end håber på, at EyeCular nu bliver en del af denne udvikling, der i 2014 resulterede i en eksport af udstyr for 74,4 milliarder kroner. Alene det første halvår 2015 har denne del af Danmarks eksport ligget på 39 milliarder kroner, hvilket er 3 milliarder kroner mere end første halvår 2014.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: