Energiforskning mangler tværfagligt udsyn

Energiforskningen er for optaget af tekniske løsninger og glemmer den menneskelige adfærd, fx når vi skal købe en ny vaskemaskine.

ENERGI – Forskerne er for optaget af tekniske løsninger og trækker for sjældent på den viden, de kan hente i samfundsfaglige metoder og begreber.Vi ved ikke nok om, i hvilken grad menneskelige faktorer indvirker på energiforbruget og indførelsen af ny teknologi, siger professor Benjamin K. Sovacool fra Aarhus Universitet.

Energiforskningen savner tværfagligt udsyn. Ifølge Benjamin Sovacool, som er professor ved Aarhus Universitets School of Business and Social Sciences (AU Herning), skal vi i højere grad påvirke den menneskelige adfærd, hvis vi skal sikre en bæredygtig fremtid for os alle.

- I energiforskningen er der simpelthen ikke nok fokus på de samfundsfaglige dimensioner, mener han. For eksempel trækker de store statistikbureauer ikke på kvalitative data om vores energiforbrug, og det er et problem både i USA, Europa og andre steder rundt om i verden.

Benjamin Sovacools resultater er netop blevet udgivet i det anerkendte internationale tidsskrift Nature og i et nyt tidsskrift, Energy Research & Social Science, som han selv er redaktør på. Han har analyseret 4.444 længere artikler, som blev udgivet mellem 1999 og 2013 i tre førende tidsskrifter.

Optaget af tekniske løsninger
- Mine resultater viser, at forskningens ensidighed hæmmer feltet i energiforskning. Ingeniører og økonomer ignorerer andre perspektiver og vildleder beslutningstagnings-processer og afgørelser, siger han.

- Forskere er for optaget af tekniske løsninger i stedet for at finde måder, hvorpå vi kan ændre folks adfærd og de sociale normer, der leves efter. Tværfaglig forskning er fortsat forpurret af institutionelle barrierer i den akademiske verden og i regeringen. Traditionelt set har nationale og lokale energiorganer ikke haft ret mange samfundsfaglige folk ansat. Og de fleste tidsskrifter fokuserer kun på én enkelt disciplin, argumenterer Benjamin Sovacool i en artikel i Nature.

Fire anbefalinger
Men situationen ser dog ikke helt sort ud ifølge Benjamin Sovacol

Han kommer med fire anbefalinger, som kan bringe mere samfundsvidenskab på banen inden for energiforskningen.

- Energiforskning skal have et mere samfundsfagligt, socialt, tværfagligt og heterogent fokus. Hvis vi vil opnå analytisk ekspertise og sociale virkninger, skal vi have problemfokuserede forskningsaktiviteter på banen, der er rettet mod både fysiske og sociale processor og inkluderer flere forskellige aktører og blander kvantitative og kvalitative metoder, siger Benjamin Sovacool.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: