Elektronik-affald i høj kurs hos tyve

AFFALD – Miljøstyrelsen anslår, at organiseret tyveri af elektronikaffald beløber sig til op imod 50 millioner kroner årligt. Overvågning af genbrugspladser og baggårde dokumenterer, at de samme personer dagligt eller ugentligt stjæler kasserede fladskærme, tv, computere og el-værktøj.

Værdifuldt elektronikaffald stjæles fra genbrugspladser, viser stikprøver. Foto: Miljøstyrelsen

Når du afleverer gammelt udtjent elektronik til kommunen, er der risiko for, at det havner et forkert sted. Elektronikaffald er nemlig i høj kurs blandt tyve.

Miljøstyrelsen har foretaget stikprøveundersøgelse på genbrugspladser i Odder, Skanderborg og Esbjerg Kommuner samt i baggårde ved etagebyggeri i København.

Videoovervågning
I løbet af 375 overvågningstimer fordelt over tre måneder oplevede en konsulent organiseret tyveri, hvor de samme personer kom dagligt eller ugentligt og tog elektronikaffald op af indsamlingsburene.

Når man omregner mængden til landstal, anslår man med et groft estimat, at værdien af affaldet årligt nærmer sig 50 millioner kroner.

- Tyveriet er problematisk miljømæssigt og økonomisk, ligesom det belaster arbejdsmiljøet for de ansatte på genbrugspladser, der fortæller, at de oplever trusler fra tyvene, siger fagmedarbejder i Miljøstyrelsen Anne Harborg Larsen til DR Viden.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: