DONG bremser solvarme-anlæg

SOLVARME – Gram Fjernvarme må udskyde en solvarme-udvidelse til 100 millioner kroner, fordi Dong mener forsyningsselskabet anvender for lav kalkulationsrente.

DONG forhindrer Gram Fjernvarme i at investere i solvarme. /Foto: Colourbox

Det skulle være så godt med nye initiativer for vedvarende energi, men blot ikke hvis man kommer til at træde Dong Energy over tæerne. Gram Fjernvarme vil gerne udvide deres eksisterende solvarmeanlæg med 34.000 m2 til en pris omkring 100 millioner kroner.

Udvidelsen skal sikre grøn energiforsyning til 1.100 husstande, men projektforslaget fra Gram Fjernvarme har sat renten for det samfundsmæssige afkast – den såkaldte kalkulationsrente til 3,5 procent, og det er alt for lavt, mener de i Dong Energy, der har indklaget sagen for Energiklagenævnet. Det skriver Ingeniøren med henvisning til EnergiWatch og Gram Fjernvarme.

Kundeflugt vil få prisen på naturgas til at stige
Dong leverer gas til Gram Fjernvarme, og Dong frygter, at en kundeflugt vil få naturgaspriserne til at stige.

- Det er klart, at jo flere kunder der er på for eksempel naturgasnettet, jo billigere er prisen. Hvis der bliver færre naturgaskunder, risikerer tarifferne at stige, idet de dækker vores omkostninger knyttet til afdrag på gæld i naturgasnettet samt faste drifts- og vedligeholdelsesudgifter, siger pressekonsulent i Dong Energy, Morten Kidal til EnergiWatch.

Dong peger desuden på, at Finansministeriet arbejder med en kalkulationsrente på fem procent, men i Dansk Fjernvarme mener de, at denne rente er sat alt for højt og peger på, at både Norge, Sverige og Tyskland har en betydeligt lavere kalkulationsrente.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: