Dobbelt så mange smittet med MRSA

MRSA: 1276 personer blev smittet med den multiresistente bakterie, MRSA i 2014. Det er en fordobling på blot et år.

De mange nye MRSA-smittede er et bevis på en epidemi, der er ude af kontrol, siger Hans Jørn Kolmos.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at antallet af personer, der er smittet med svine-MRSA, stiger voldsomt. På blot et år er antallet af smittede fordoblet fra 648 i 2013 til 1276 i 2014. Tilbage i 2007 blev kun 14 personer konstateret smittet.

Overlæge på Statens Serum Institut Robert Skov siger til Politiken, at stigningen ‘nok er stor, men stadig inden for, hvad man kunne forvente’.

De resistente bakterier findes nu i to ud af tre danske svinestalde, og bakterien kan overføres fra menneske til menneske.

Kolmos: Epidemi, der er ude af kontrol
Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge ved Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, kalder fordoblingen ‘markant’, og til Politiken siger han, at det er bevis på, at der er tale om ‘en epidemi, der er ude af kontrol’.

Eksperter skønner ifølge Politiken, at et sted mellem 6.000 og 12.000 danskere er bærere af svine-MRSA uden at vide det.

To døde, otte fik blodforgiftning
Bakterien er modstandsdygtig over for en række former for antibiotika – heriblandt penicillin. Dog var det kun to personer, der døde på grund af svine-MRSA sidste år, mens otte fik blodforgiftning.

Til sammenligning døde otte personer af andre typer af MRSA, der også var skyld i 55 personers blodforgiftning, viser seruminstituttets opgørelse.

Hans Jørn Kolmos mener, at tallene fra 2014 viser, at der er behov for mindre antibiotika og en inddæmning af smitten for at komme svine-MRSA til livs.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: