Din kommune skal sikre rent drikkevand

DRIKKEVAND – Miljøstyrelsen afviser at give garantier for, at dansk drikkevand er fri for sundhedsskadelige fluorstoffer. Men styrelsen stoler på, at kommunerne undersøger det.

Miljøstyrelsen stoler på, at din kommune selv sikrer drikkevandet mod giftige fluorstoffer.

Miljøstyrelsens egne fund af meget høje niveauer af sundhedsskadelige fluorstoffer i grundvandet flere steder i Danmark får ikke kontorchef Christian Vind til at blive urolig for danskernes drikkevand.

Han stoler på, at kommunerne tjekker vandet, hvis de skønner det er nødvendigt, men han vil dog ikke garantere, at det ikke indeholder fluorstoffer.

- Vi kan ikke udstede udstede garantier. Men vi har i Danmark et rigtig godt system til at sikre, at kommunerne får besked, når vi finder bekymrende stoffer. Derfor har både kommuner og regioner også fået vores data, siger han til Ingeniøren.

Ikke tvunget til at måle
Kontorchefen understreger, at det er op til regionerne og kommunerne at reagere på baggrund af de nye data.

- Vi vil ikke pådutte dem at måle efter stofferne. Men vi forventer, de gør det, hvis de finder drikkevandsboringer i nærheden eller andre relevante forhold, siger Christian Vind til Ingeniøren.

I sidste uge kom det frem, at grundvandet flere steder er forurenet med giftige og forbudte fluorstoffer. En endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at koncentrationen af de sundhedsskadelige stoffer i fire ud af 16 målinger overstiger de grænseværdier, der findes i Tyskland.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: