Det bliver lettere at donere overskudsmad

MADSPILD – Fremover bliver det lettere for de store supermarkedskæder at donere overskudsfødevarer til velgørende formål. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen vil ændre reglerne.

Så meget fylder 62 kilo madspild i form af æbler, kartofler og blomkål. Foto: Ulla Skovsbøl

Et trykket hjørne på pakken med rugbrød eller en brun plet på æblet kan gøre, at supermarkederne ikke kan sælge fødevarerne, selvom de sagtens kan spises. Hvert år smider detailhandlen 163.000 ton fødevarer ud, og det er særligt frugt, brød og grønt, der går til spilde.

For at komme madspildet til livs vil miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen gøre det lettere for detailhandlen at donere overskudsmad til velgørenhed.

En regel, der i dag gør, at butikkerne skal føre et detaljeret regnskab over varer, som de leverer til andre butikker, bliver sløjfet fra årsskiftet. Reglen gør det meget besværligt at forære fødevarerne uden betaling.

- Jeg hører fra butikkerne, at de gerne vil donere mere af den mad, de ikke kan sælge, til velgørenhed. Men i dag står en bøvlet regel i vejen for, at de for eksempel kan give fødevarerne til velgørenhedsorganisationer, der vil sælge overskudsmaden meget billigt i særlige butikker. Det er sund fornuft at undgå madspild, og derfor sløjfer jeg nu den regel, som ifølge branchen udgør én af de største barrierer for at komme spildet til livs. Jeg er også meget lydhør, hvis der er andre regler, der står i vejen for mindre madspild, siger Eva Kjer Hansen.

Hun lover, at hun også vil sætte ind over for andre uhensigtsmæssige EU-regler. Regler der for eksempel betyder, at supermarkedet skal pille en beskadiget appelsin ud af et net, før de øvrige appelsiner kan doneres til velgørenhed.

Efterlyser forslag
For at få flere ideer til at undgå madspild afholder Miljø- og Fødevareministeriet i dag en konference, hvor både borgere, virksomheder og myndigheder får mulighed for at dele erfaringer og inspirere hinanden til nye løsninger. Derover er ministeren på vej med en ny pulje på fem millioner kroner til nye projekter på der skal minimere madspild.

- I gennemsnit smider en dansk husstand hvert år mad ud for mere end 3.000 kroner. Derfor kan det godt betale sig, at vi i alle led fra jord til bord får set på, om vi ikke kan gøre det smartere. For eksempel ved at designe emballage, der forlænger holdbarheden, eller få madspild på skoleskemaet, siger Eva Kjer Hansen.

Fakta om regelændring

  • 2/3-reglen sætter begrænsninger for den mængde frugt, grønt, brød og andre ikke-animalske fødevarer, som en detailvirksomhed må levere til en anden detailvirksomhed, herunder også til velgørende institutioner. 2/3-reglen pålægger bl.a. branchen at føre regnskab over mængder, der leveres.
  • 2/3-reglen ændres med virkning fra 1. januar 2016.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: