Det Blå Danmark skal satse grønt

I en ny vækstplan skitserer regeringen en grøn fremtid med mindre forurening og bæredygtig vækst for skibsfarten og den øvrige del af det såkaldte Blå Danmark.

  • Danmark skal være Europas maritime centrum.
  • Grønne løsninger er fremtiden for Det Blå Danmark.
  • Væksten i den maritime klynge skal understøttes af stærke danske kompetencer.

Det Blå Danmark skal satse grønt.

Sådan lyder visionerne i regeringens nye vækstplan for Det Blå Danmark, som blev præsenteret i dag. Det er den første af otte planer, der indgår i regeringens erhvervs- og vækstpolitik.

Planen indeholder en række elementer, der skal gøre Det Blå Danmark i stand til at udnytte mulighederne i den grønne omstilling, samt regeringen satser på kan skabe vækst og beskæftigelse.

Blandt verdens førende
Danmark er blandt verdens førende maritime nationer. Danske rederier og shippingvirksomheder er den fjerdestørste operatør af bruttotonnage i verden, kun overgået af Kina, Grækenland og Japan. Samtidig står danske maritime virksomheder samlet set for 24 procent af Danmarks totale eksport.

Med Vækstplanen for Det Blå Danmark styrker vi Danmarks globale position, moderniserer vores regler og sætter fokus på den grønne omstilling i Det Blå Danmark, siger vækstminister Annette Vilhelmsen.

- Vores vision for Det Blå Danmark er, at Danmark skal være Europas maritime centrum, og grønne løsninger er en vigtig del af fremtiden for at opnå dette. Til at understøtte den maritime klynge er der behov for stærke danske kompetencer, understreger hun.

Genbrug og mindre forurening
Miljøminister Ida Auken siger, at viden og kompetence er nøglen til vækst og jobskabelse.

- Danske virksomheder udvikler løsninger, der begrænser luftforureningen fra skibe, teknologier, der får skibe til at sejle længere på literen og løsninger, der sikrer, at flest mulige dele fra et skib kan genbruges, når det bliver ophugget, siger Ida Auken.

- Samtidig har danske rederier allerede i stor stil taget de nye, grønne teknologier til sig. Vi står dermed godt rustet til at levere de miljø- og klimaløsninger, som vil blive efterspurgt i takt med, at reglerne skærpes og efterspørgslen efter grøn transport stiger.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: