Ny lov skærper krav om løse søer

Søerne skal slippes fri i 80 procent af deres levetid. Men kravet gælder ikke i alle de gamle stalde. Foto: Colourbox

SVIN – Fra 2015 skal søerne i de danske svinestalde have lov til at at kunne bevæge sig i mindst 80 procent af deres levetid. Det er konsekvensen af en ny dyrevelfærdslov, som i går blev vedtaget i Folketinget

Danske svin får mere tid, hvor de er fri for fiksering i fremtiden. Fra 2015 skal danske søer i nye stalde gå fri i op mod 80 procent af deres produktive liv imod 50 procent i dag. For stalde, der allerede er opført, gælder de nye krav dog først om 21 år, nemlig i 2035.

- Det er en stor forbedring af dyrevelfærden. Fremover kommer søer til at gå fri i langt det meste af deres levetid i de danske stalde, så det er jeg selvfølgelig overordentlig tilfreds med, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

De nye forbedrede forhold gælder for søer, der indgår i produktionen af pattegrise. Loven blev stemt igennem ved hjælp af stemmer fra regeringen, Enhedslisten og Konservative. Den betyder, at nyoprettede stalde skal leve op til kravene om, at søerne skal gå fri i 80 procent af tiden fra 2015, og senest i 2035 skal alle stalde nye som gamle være indrettet efter de nye standarder.

- Nye stalde og renoveringer koster penge, og derfor giver vi erhvervet noget tid til at tilpasse sig, så ikke der lander en kæmperegning på den enkelte landmands skrivebord i morgen. Men hvis vi vil være førende inden for dyrevelfærd, så skal vi også have det lange lys på og tage initiativerne i god tid, siger fødevareminister Dan Jørgensen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: