Danske eksportgrise spreder MRSA

MRSA – Alternativets Christian Poll indkalder nu miljø- og fødevareministeren i samråd om det danske ansvar over for vores handelspartnere i forbindelse med den verserende MRSA-skandale. Han vil kræve en afklaring af, hvordan Danmark er med til at sprede MRSA-bakterien, og hvad danske myndigheder har gjort for at forhindre dette.

Danmark spreder MRSA over hele verden, skriver Information. Men er verden og Fødevareministeriet ligeglade? Det vil Alternativet nu have svar på.

Danmark er EU’s største eksportør af levende svin. Sidste år sendte Danmark 12 millioner svin ud af landet. Ifølge dagbladet Information er eksportgrisene i udpræget grad er smittet med den resistente svinebakterie MRSA.

- De fleste af de grise, der kommer fra Danmark, er selvfølgelig smittet med MRSA, siger professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet.

Alternativet konstaterer, at situationen er helt ude af kontrol og vil arbejde for, at Danmark erkender sit ansvar over for andre lande, da Danmark utvivlsomt har været med til at sprede MSRA-smitten, siger miljø- og fødevareordfører Christian Poll.

- Jeg vil foreslå ministeren, at vi indfører et krav om, at danske grise testes for MRSA ved salg. Vi har et moralsk ansvar for at oplyse det, hvis de svin, vi sælger, er smittet med MRSA, mener han.

Hvad siger tyske myndigheder?
- Vi bliver nødt til at undersøge, hvad for eksemepel tyske myndigheder siger til, at danske eksportsvin bærer den farlige multiresistente bakterie. Fødevarestyrelsen siger, at landene er »ligeglade« med, hvad de importerer. Men Fødevarestyrelsen har mistet så meget troværdighed på grund af den verserende skandale, at jeg ikke føler mig overbevist af styrelsens udsagn om, at landene er »ligeglade«. Så det vil vi nu undersøge, forklarer Christian Poll.

Han vil også have ministeren til at svare på, hvorfor danske myndigheder ikke har indrapporteret status på MRSA-situationen til EU. Det gør både Tyskland og Polen.

- Er det igen fordi styrelsen og muligvis også ministeriet sætter erhvervsøkonomiske interesser højere end folkesundhed?, spørger Christian Poll.

Han mener, at økologisk landbrug og højere dyrevelfærd er vejen frem, hvis man vil bekæmpe MRSA. Derfor ønsker Alternativet at høre ministeren redegøre for, hvad han vil gøre.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: