Dansk kunstner spidder isbjørn i Paris

KLIMA – Deltagerne til klimatopmødet COP21 i Paris bliver nu konfronteret med en isbjørn, der bliver spiddet af en metalgraf over menneskets udledning af CO2.

Skulpturen skal anskueliggøre, hvilke konsekvenser menneskets overforbrug og livsstil har og ikke mindst kan få, hvis ikke verdens ledere tager sig sammen og forpligter sig til at begrænse udledningen af CO2 så meget, som videnskaben kræver, siger Jens Galschiøt, der har fået idéen til og skabt skulpturen.

Natur- og miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden og billedkunstner Jens Galschiøt sætter nu fokus på de alvorlige konsekvenser, som menneskets udledning af CO2 har for klodens natur, dyr og mennesker.

Det sker med skulpturen ‘Unbearable’ – ubærligt på dansk – som forestiller en isbjørn, der bliver spiddet på en himmelstormende graf, der gengiver ophobningen af CO2 i atmosfæren fra tiden før industrialiseringen til i dag.

Skulpturen udstilles i Paris til klimakonferencen COP21, hvor den lanceres med et krav om, at verdens ledere forpligter sig til en ambitiøs klimaaftale, der bremser klimaforandringerne, før de bliver katastrofale.

Vores overforbrug
- Målet med skulpturen er først og fremmest konkret at anskueliggøre, hvilke konsekvenser menneskets overforbrug og livsstil har og ikke mindst kan få, hvis ikke verdens ledere tager sig sammen og forpligter sig til at begrænse udledningen af CO2 så meget, som videnskaben kræver, siger Jens Galschiøt, der har fået idéen til og skabt skulpturen.

- Det er helt afgørende, at vi tager vores påvirkning af planeten langt mere alvorligt. Alt for mange af os lever som om, vi har flere planeter til rådighed. Men det var vi ikke. Og derfor er det så bydende nødvendigt, at vi handler før klimaforandringerne får katastrofale konsekvenser, siger Gitte Seeberg, generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden.

Den spiddede isbjørn udstilles under hele COP21 foran Cité Universitaire i Paris.

Skulpturen blev afsløret ved en fernisering på Cité Universitaire 3. december. Her åbnede samtidig en UNESCO-udstilling, der sætter fokus på klimaforandringernes påvirkning af verdens bjergegne.

 Fakta om Jens Galschiøt

Jens Galschiøt er en dansk billedkunstner, der i en årrække har brugt sin kunst aktivistisk. Hans værker har været udstillet over det meste af verden og blandt hovedværkerne er ‘Skamstøtten’, ‘Survival of the Fattest’, ‘Den indre svinehund’ og ‘Fundamentalism’.

Om WWF:
WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige natur- og miljøorganisationer. WWF har over fem millioner støtter og kontorer i over 100 lande.

Om ‘Unbearable’:
‘Unbearable’ er skabt særligt til COP21. Skulpturen er 12 meter lang og fem meter høj. Grafen, som isbjørnen, der er i naturlig størrelse, spiddes på, er en nøjagtig gengivelse af ophobningen af CO2 i atmosfæren. En mindre model af ‘Unbearable’ har været udstillet på kontoret for formanden for FN’s 70. generalforsamling, Mogens Lykketoft efteåret igennem

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: