Dansk enegang mod farlige ftalater

Trods EU-modstand skrider miljøminister Ida Auken nu ind mod de hormonforstyrrende ftalater, som kan være skyld i for tidlig pubertet hos piger og misdannede kønsorganer hos drenege.

Fremover må badeforhæng, voksduge og vinylgulve og andre forbrugsprodukter derfor ikke indeholde ftalaterne DEHP, DBP, DIBP og BBP.

Danmark går dermed direkte imod EU-Kommissionen, som mener, at Danmark ikke kan indføre nationale regler, før EU senest i foråret 2013 tager stilling til, om ftalaterne på et tidspunkt skal forbydes i alle EU’s medlemslande.

- Jeg vil ikke vente på EU. Vi skal trygt kunne købe for eksempel badebassiner og voksduge uden at frygte konsekvenserne for vores børn af hormonforstyrrende stoffer. Et nationalt forbudt er derfor et nødvendigt skridt, siger miljøminister Ida Auken.

Kan få EU-sag på halsen

Derfor er miljøministeren klar med et forbud til efteråret. Det kan dog munde ud i, at Kommissionen anlægger sag an mod Danmark, fordi vi ikke afventer vurderingen fra EU’s Kemikalieagentur og Kommissionen.

- Jeg er klar over, at vi risikerer at få en EU-sag på halsen, men det er nødvendigt at tage den kamp. EU-reglerne bør ikke forhindre de enkelte medlemslande i at beskytte deres borgere – slet ikke i en situation, hvor der ikke er fastsat EU-regler på området, siger miljøminister Ida Auken.

Ftalaterne er en gruppe af kemiske stoffer, der primært bruges til at blødgøre PVC. Der findes dog en lang række alternativer til de fire farlige ftalater. Alternativerne bliver allerede brugt i de produkter, hvor der i forvejen er et forbud mod visse ftalater – eksempelvis i legetøj.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: