Danmark kan vise vejen for fremtidens landbrug

KOMMENTAR – Politikerne på Christiansborg  vil for enhver pris opretholde industri-landbruget i sin nuværende form. Danmark kunne i stedet blive foregangsland for økologisk og miljøvenlig fødevareproduktion, skriver Lars Muhl.

De økologiske landmænd anvender ikke kemiske sprøjtegifte, men holder ukrudtet nede på andre måder. Her er det økologiske hestebønner, der bliver radrenset.

Af Lars Muhl, komponist og forfatter

Det står efterhånden fast, at de partier på Christiansborg, der har set sig blind på at ville opretholde dansk landbrug i den form, det har nu og for enhver pris, er bagstræberiske og uden visioner.

Enhver, der bare har et minimum af indsigt, kan læse, at det industrialiserede landbrug i sin nuværende form er fortid og i hvert fald ikke er en del af fremtiden.

Det er klart, at det kræver store visioner og et stort arbejde at skulle vende den kæmpe mastodont og dødvægt, som landbruget har udviklet sig til at være, men det kan lade sig gøre. Og hurtigere end man tror.

Fremtidens landbrug er giftfrit
Til gengæld haster det også. Hvis Danmark tør gribe muligheden, vil vi meget hurtigt kunne indtage førertrøjen på fødevareområdet.

Fremtidens landbrug er giftfrit. Ellers har det ingen fremtid. Antallet af dyr må nedbringes. Det er alt, alt for resursekrævende at fremstille kvæg- og grisekød. Og når man nu i Kina ønsker at klone køer, så man kan mætte det kinesiske marked med bøfkød, så vil der blive tale om en så miljøbelastende industri, at man alle andre steder vil begynde at se sig om efter andre måder at fremstille fødevarer på.

Her kunne Danmark, der i forvejen er langt fremme, hvad angår miljørigtig teknik, kunne være et foregangsland. Men det kræver en total ny måde at tænke landbrug på.

Menneskeføde i stedet for dyrefoder
Helt centralt er det, at man i stedet for at dyrke dyrefoder vil dyrke menneskeføde. I mange år har vi hørt sangen om, at det ikke kan lade sig gøre at fremstille proteinholdigt hvede på danske marker, og at kunstgødning stadig vil være nødvendig. Men på Carlsbergs forskningsmarker har man bevist, at hvede til brødfremstilling på danske marker er virkelighed.

Der er naturligvis også andre proteinholdige afgrøder, der kan dyrkes på danske marker. Også med et minimum af ressourcer og uden brug af gift. Det kræver blot at man skeler til de metoder, som biodynamikere og økologer har brugt i de sidste hundrede år og samtidig har viljen til at implementere disse metoder i det moderne landbrug, som verden står og skriger på.

Det er klart, at det en sådan omlægning kræver ægte statsmænd og kvinder i stedet for den type af levepolitikere, der i dag huserer på Christiansborg. Morgendagens politiker er fri af enhver binding til de gamle landbrugsinstitutioner. Og i stedet for ensidigt at hytte et enkelt skrumpende erhvervs kortsigtede interesser er de i højere grad optaget af at tjene borgernes ve og vel.

Lars Muhl er forfatter og komponist og skriver jævnligt på OrganicToday.dk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: