Danmark går solo i samarbejde om klima

Efter 20 års arbejde med klimaforandringer i FN, står det klart, at FN ikke kan løse klodens klimaudfordring. Det siger klima- og energiminister Martin Lidegaard.

Martin Lidegaard: Regeringen vil samarbejde strategisk med vækstland som Kina og Vietnam (Foto:Carsten Snejbjerg)

- Derfor har regeringen besluttet, at sideløbende med FN-sporet har vi oprettet et såkaldt handlingsspor, hvor vi begynder at lave strategisk samarbejder med lande som Kina, Vietnam, Sydafrika og Mexico og flere andre siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Med de strategiske samarbejder skal Danmark både rådgive landene om, hvordan de kan regulere deres energisektor, samt levere knowhow og konkrete produkter.

- Det, der efterspørges, er dels, hvilken regulering der skal til. Det andet, der efterspørges, er konkrete teknologier og produkter fra vindmøller til smarte el-systemer.

- Samarbejdet har to fordele. Den ene er, at vi får givet en tiltrængt hånd til klimaet, og får skabt det grønne udviklingsspor i de lande, der skal til, for at øge deres energiforsyning.

- Den anden fordel er, at vi også får skabt nogle store markeder for dansk knowhow og dansk eksport af grøn teknologi, siger Martin Lidegaard.

Vækstlande med interesse i grøn energi

Regeringen har afsat 250 millioner kroner i år og 250 millioner kroner næste år til handlingssporet. De lande, Danmark indleder samarbejde med, er alle kendetegnede ved at være i voldsom vækst, og de er kendetegnet ved virkelig at have en interesse i grøn energi.

Derudover har landene selv henvendt sig og spurgt, om Danmark har mulighed for at levere nogle erfaringer, så de kan få sat deres grønne omstilling i system.

- Jeg vil fortsætte med at tage til FN-forhandlinger. Jeg ser ikke det her som et alternativ, men som et supplement. Jeg må bare konstatere, at FN ikke kan ikke nå sine egne målsætninger, hvis ikke der kommer en bevægelse nedefra. Fra landene selv, siger Martin Lidegaard ifølge Ritzau.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: