Danish Crown bruger mafiametoder

Danish Crown har ifølge Politiken truet tillidsfolk fra fem slagterier til at gå 10 procent ned i løn. Foto: Danish Crown

SVIN – Slagterikoncernen Danish Crown har ved hjælp af trusler om massefyringer og lukninger systematisk forsøgt at presse tillidsfolk fra fem slagterier. Det er jo sicilianske metoder, siger Fødevareforbundet NNF.

Slagterigiganten Danish Crown har enkeltvis stillet medarbejderne et ultimatum om at skrive under på en lønnedgang på 10 procent – uden mulighed for først at drøfte det med deres kolleger, skriver Politiken.

Fortrolige forhandlingspapirer fra de seneste måneders slagsmål om slagterijobbene i Danmark, som Politiken er i besiddelse af, afslører hidtil ukendte detaljer i de metoder, Danish Crown anvender under den igangværende kamp om de danske slagteriarbejdspladser.

Tillidsfolkene blev i januar i år hidkaldt til Danish Crowns hovedsæde i Randers, og i et direktionslokale fik de hver med en times mellemrum udleveret et diktat om, at de ansatte på deres slagteri skulle gå fem procent ned i løn.

Derudover skulle de aflevere fem procent af lønnen til et medarbejderinvesteringsselskab. Samt vinke farvel til alle lønstigninger i år.

Minder om USA i 1930erne
- Det er tæt på overenskomststridigt på et normallønsområde, hvor man fastsætter løn centralt. Lokale tillidsfolk kan slet ikke gå ind i den slags ændringer.

- Det er uhørt at give dem pistolen for panden. Det minder om USA i 1930’erne, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet til Politiken.

Politiken har talt med tillidsfolkene, som anonymt bekræfter forløbet.

- Jeg blev chokeret. Jeg fik at vide, at hvis jeg ikke skrev under samme dag, ville halvdelen af jobbene på vores slagteri forsvinde, siger en af slagteriarbejderne, der er tillidsmand.

Kun én af de fem tillidsfolk gav efter. Men hans fagforening og andre tillidsmænd fik sat en stopper for Danish Crowns fremfærd. Forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen, kalder fremgangsmåden helt vild.

- Det er jo sicilianske metoder, siger han til Politiken.

Kommunikationsdirektør Anne Villemoes erkender, at sagen ‘kunne være håndteret langt mere intelligent, når vi ser i bakspejlet’. Hun forstår godt, at de involverede oplevede det som ‘sicilianske metoder’, siger hun til Politiken.

Danish Crowns topledelse må på banen og forklare, hvorfor man i januar truede tillidsfolkene på fem slagterier med lukninger og massefyringer, hvis de ikke accepterede 10 procents lønnedgang til deres kolleger, siger slagteriarbejdernes fagforening, NNF ifølge Ritzau.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: