Coop frygter mangel på økologiske varer

ØKOLOGI – Salget eksploderer i Coop-butikkerne. Ny kampagne i samarbejde med Økologisk Landsforening skal få flere landmænd til at omlægge produktionen.

Salget af økologiske varer er steget mere end ti procent i første kvartal.

Salget af økologiske varer er i år steget så meget, at Coop nu oplever mangel på økologiske varer og frygter, at der kommer til at mangle endnu flere varer de kommende år.

Efter Coop fra januar 2015 tog hul på årligt at investere 200 millioner for at skære toppen af priserne på økologi, har virksomheden oplevet en så stor efterspørgsel, at det er blevet en udfordring at skaffe økologiske varer.

Derfor forsøger Coop nu i samarbejde med Økologisk Landsforening at rejse en million kroner i løbet af de kommende to uger til omlægning af landbrug og producenter fra konventionel til økologisk produktion – til gavn for naturen og dyrene, men også forbrugerne, der får flere økologiske varer i butikkerne. Det bliver under overskriften »Lad os gøre Danmark dobbelt så økologisk«.

- Efter at vi i første kvartal i år satte de faste priser ned på alle vores økologiske varer, er vores salg steget med mere end 10 procent, og på visse varegruppe er salget eksploderet, siger Jens Visholm, food-direktør i Coop.

- Det har medført, at vi på nogle områder som f.eks. kød allerede nu ikke kan få varer nok. Vi forudser, at det bliver meget værre de kommende år, hvis ikke vi får flere danske landmænd til at producere økologi og vil blive nødt til at importere flere udenlandske økologiske varer, siger han.

Ny kampagne
Jo mere økologi, forbrugerne køber i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli´Brugsen, Fakta og Irma i De Økologiske Uger fra 16.-30. august, jo flere penge donerer Coop til Økologisk Landsforenings arbejde for at hjælpe flere danske landmænd og producenter med at skifte til økologi. Hvis øko-salget stiger med 15 procent, donerer Coop en million kroner.

Som led i sin strategi Sammen om bedre mad har Coop sat som mål at fordoble økologisalget frem mod 2020. Det skal ske ved at nedsætte priserne, udvide vareudvalget og sætte økologi på dagsordnen. Nu ses en øget efterspørgsel og derfor er et naturligt næste skridt at sikre fremtidige forsyninger ved at øge omlægningshjælpen til landmænd. Lykkes det at skaffe en million, forventer Økologisk Landsforening, at minimum 5000 hektar kan lægges om til økologisk landbrug. Det svarer til cirka 10.000 fodboldbaner.

Paul Holmbeck, der er direktør for Økologisk Landsforening, er glad for opbakningen.

- Via initiativet hjælper Coop flere danske landmænd til at tage et vigtigt første skridt mod omlægning til økologi. Så i ugerne 34 og 35 kaster man som forbruger en ekstra stemme for mere økologi på markerne i Danmark, når man lægger øko-varer i kurven. Dermed gør man en direkte forskel for natur og grundvand og er med til at sikre flere dyr et godt liv med masser af plads og frisk luft, siger han.

Hvis man som konventionel landmand eller producent overvejer at omlægge til økologi, kan man få del i hjælpen ved at henvende sig til Økologisk Landsforening.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: