Coli bakterier kan blive vores nye mad

MAD – Tang og insekter er allerede på menukortet. Nu vil et hold af studerende fra Syddansk Universitet have os til at spise genmodificerede E. coli bakterier.

Holdet af studerende består af: Martin Rønn Sørensen (biomedicin), Ulrika Simone Spangsberg Petersen (biomedicin), Jens Jakob Sigurdarson (kemiingeniør), Camilla Kongerslev Jakobsen (biomedicin), Maria Victoria Mikkelsen (biomedicin), Signe Tschiersch (biomedicin), Sarah Schulz Nielsen (matematik), Daniel Weltz Pedersen (biokemi og molekylærbiologi), Anne Katrine Kurtzhals (medicin). Instruktører: Tina Kronborg, Patrick Rosendahl Andreassen, Andreas Kjær, Thøger Jensen Krogh, Ann Zahle Andersen. Rådgiver: Jakob Møller-Jensen.

Verdensbefolkningen vokser, og vi skal alle sammen have noget at spise. Men selv om et moderne spisekort både kan byde på tang, insekter og andre eksotiske fødevarer, insisterer et hold studerende fra Syddansk Universitet på gå et skridt videre. 

De vil genmodificere den fredelige del af coli bakterierne og på den måde få dem til at producere et næringsrigt protein, vi kan spise.

Ideen har netop udløst en guldmedalje ved finalen i den internationale konkurrence i syntetisk biologi, iGEM2014, som blev afholdt i Boston natten til tirsdag. Udover guldmedaljen fik holdet også prisen for bedste interaktive online præsentation (wiki) af et projekt.

Genmodificerede bakterier
Der findes tusinder af forskellige typer E. coli bakterier, hvoraf de sygdomsfremkaldende nok er de mest kendte, mens mange andre lever stille og ufarlige liv i dyrs og menneskers tarme. Hvis man genmodificerer sådanne E. coli bakterier, kan man få dem til at producere et næringsrigt protein i store mængder, foreslår SDU-holdet i deres projekt.

Proteinet, som kaldes OneProt, indeholder en vifte af alle aminosyrer, inkl. dem, som vi skal have gennem vores kost. Bakterierne vil også producere essentielle fedtsyrer (omega 3 og omega 6), som ikke kan produceres af menneskekroppen.

- Spiselig Coli kan bruges som førstehjælp i hungersnød-ramte lande, hvor der ofte ses fejlernæring som følge af en forkert diæt bestående af primært billige kulhydrater, mens der mangler protein og fedtsyrer. Bredere set ønsker vi at hjælpe verden med at forhindre fejlernæring, når vi i fremtiden skal forholde os til fødevaremangel, skriver SDU-holdet i deres prisbelønnede præsentation.

Studerende fra hele verden
iGEM (International Genetically Engineered Machine competition) er en konkurrence for studerende fra hele verden. Om foråret modtager de tilmeldte en værktøjskasse med forskellige redskaber, og i løbet af sommeren skal de bruge disse redskaber til at bygge biologiske systemer og få dem til at fungere i levende celler. Deltagerne må også gerne designe nye redskaber.

iGEM startede i 2003 som et kursus for studerende på MIT og er siden vokset til at være en uafhængig nonprofit organisation, der har til formål at fremme videnskabelig forskning og uddannelse i alle verdensdele.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: