Fire ud af ti vil gerne spise insekter

MAD – Fire ud af ti danskere vil gerne prøve at spise insekter, viser ny undersøgelse fra Dyrenes Beskyttelse. Insekter kan være med til at løse kødproblematikken og kan spille en rolle i fremtidens fødevareproduktion.

Interessen for insekter på middagsbordet er stor. Især blandt unge. Hver anden mellem 30 og 39 år siger ja tak til at smage, mens 72 procent af de ældre mellem 60 og 69 år takker nej.

Den konventionelle kødproduktion er ikke blot en stor udfordring for dyrene, vores klode kan heller ikke blive ved med at holde til produktionen af kød til en stadigt voksende befolkning.

Derfor investeres der store summer i at finde fremtidens fødevarekilder, som ikke belaster vores natur i samme omfang, og en af de fødevarekilder, der undersøges særligt lige nu, er insekter.

Kan reducere kødindtaget
- Hvis insekter begynder at indgå i menneskers kost, så kan det måske være med til at bringe den alt for store kødproduktion ned. Både i Danmark og på verdensplan spiser vi meget mere kød end tidligere. Det har skabt en massiv produktion af kød til skade for både dyrevelfærd, natur, miljø og klima. Derfor er der brug for nye veje, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Selv om insekter ikke historisk set har været en stor del af vores kostvaner på disse breddegrader, afskrækker det dog ikke, viser en undersøgelse, som Megafon har foretaget for Dyrenes Beskyttelse.

Skal serveres indbydende
Fire ud af ti siger i den, at de vil være klar til at spise en ret med insekter, hvis den serveres på en indbydende måde, eller prøve en ret med forarbejdede insekter, fx indeholdende mel lavet af insekter.

- Det er et overraskende højt tal, men det vidner måske også om, at vi i Danmark godt er klar over, at vi er nødt til at prøve nye alternativer til kød, hvis vores kost skal være mere bæredygtig, siger Britta Riis.

Hvis insekter tilberedes og serveres på en indbydende måde, er især de unge klar til at smage. Foto: Poul Madsen

Godt for sundhed og klima
Produktionen af insekter er mere skånsom mod miljøet end andre dyreproduktioner. Insekter kræver meget lidt plads og kan få dækket deres behov for væske med gulerødder og kartofler. Hertil kommer, at produktionen af insekter udleder 100 gange mindre CO2 end produktion af kød fra kvæg.

De små insekter indeholder også meget protein og en række gavnlige næringsstoffer, som er svære at få nok af via grøntsager. Forskning tyder desuden på, at insekterne kan styrke vores immunforsvar og muligvis forhindre udvikling af allergier.

Lad være med at begå de samme fejl
Der er altså umiddelbart meget, der taler for at sætte gang i en større produktion. Det eneste, man ifølge Dyrenes Beskyttelse ikke må gøre, er at begå de samme fejl med insekterne, som man har begået med grise, køer og høns.

- Insektproduktionen er i sin spæde start, og det er vigtigt, at vi gør tingene rigtigt fra start og ikke begår fortidens fejl, så vi blot ender med endnu en produktion, der belaster vores klode og dyr. Derfor er det vigtigt med grundig forskning, før vi kaster os ud i en ny produktionsform, siger Britta Riis.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: