Byhaven 2200 vandt Urbia-prisen

BYNATUR – Byhaven 2200, Vild Med Vilje og Urban Green blev i hver sin kategori årets vinder af Urbia-prisen, som er indstiftet af Worldwatch Institute Europe.

Byhaven 2200 i København vandt prisen i kategorien Lokal forankring og engagement.

I aftes blev vinderne af den nystiftede URBIA-pris kåret ved en festlig ceremoni i Dome of Visions i København. Prisen gik til de bedste eksempler på bynatur i Danmark.

- Det har været en utrolig spændende konkurrence, hvor vi har set på omkring 30 kreative og nyskabende projekter til fremme af den urbane natur. Vinderne af URBIA-prisen 2015 er de allerbedste eksempler på bynatur og kan være model for andre, der vil kaste sig ud i at gøre noget for at skabe grønne byer, siger Bo Normander, direktør for Worldwatch Institute’s europæiske kontor i København.

Hos prismodtagerne var der glæde og stolthed.

- Vi er utrolige glade for prisen. Vi har på en lille solskinsplet i Nørrebroparken skabt et grønt og blomstrende åndehul med hjælp fra et engageret lokalsamfund og skabt en voksende bybevægelse, sagde Candela Vargas fra Byhaven 2200 ved prisoverrækkelsen.

Også Philip Hahn-Petersen fra firmaet Habitats, der vandt i kategorien biodiversitet for projektet Vild med Vilje, der omdanner parcelhushaver til vild natur, var glad.

- Vi er stolte af at modtage URBIA-prisen og den store faglige anerkendelse det indebærer. Prisen hylder biodiversiteten i byen, og er med til at inspirere flere til at gøre en forskel, sagde han.

Urban Green var også meget stolte over at modtage prisen.

- Vi håber prisen kan være med til at fremme mere vild natur i byen til glæde for biodiversitet og mennesker, sagde Dorte Nissen, stifter
af firmaet Urban Green, som vandt i kategorien grøn innovation. Urban green har udviklet artsrige naturtyper som strandeng, hede og skov, der plantes midt i byen, fx til grønne tage på Novo Nordisk i Bagsværd, og på KU’s campus.

Vinderne indenfor  tre kategorier blev:

Bevaring af Biodiversitet

  • VINDER: Vild Med Vilje – vilde urbane haver i byer over hele landet
  • 2. PLADS: Christianias Frie Natur – natur- og fællesskabsområde i København
  • 3. PLADS: Tippen – grønt område på opfyldt jord i Københavns Sydhavn

Lokal Forankring og Engagement

  •  VINDER: Byhaven 2200 – urban fælleshave på Nørrebro, København
  •  2. PLADS: Odense Byhaver – urbane haver i Odense
  • 3. PLADS: Blomstrende By – grønne vejsider og blomsterbede på Vesterbro, København

Grøn Innovation

  • VINDER: Urban Green – biotoper med vilde danske planter og insekter
  • 2. PLADS: ØsterGro – økologisk taglandbrug på Østerbro, København
  • 3. PLADS: Bølgemarken – lokalt urbant havbrug i Københavns havn

Et bredt sammensat ekspertpanel har udpeget vinderne. Hver vinder modtog et diplom og en pris på kr. 5000. Derudover har ØsterGro vundet People’s Choice-prisen ud fra en afstemning på facebook.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: