Brugte computere skaber grønne jobs

GENBRUG – Refurb.dk  er en grøn iværksætter-virksomhed i Aarhus, der opkøber, opgraderer og videresælger brugte computere, skærme og andet IT-udstyr.

Refurb.dk har lavet grafikken, som viser, hvordan elektronisk affald belaster vores miljø.

Vi kasserer og smider ud som aldrig før. Computere, skærme og gamle mobiltelefoner  hober sig op på genbrugspladser i Danmark eller ender som miljøfarligt affald  på gigantiske lossepladser i Asien og Afrika.

Hvert år producerer vi ikke mindre end 50 millioner tons elektronisk affald. Det svarer til 995 skibe på størrelse med Titanic. Og hvis man stablede dem oven på hinanden, ville de blive fem en halv gange højere end Mount Everest, der er verdens højeste bjerg.

Genbrug giver nye jobs
Ulrik Hjul Andersen er en af dem, der har gjort genbrug og miljø til mere end slogans og holdninger. Han tjener også penge og skaber nye jobs ved at ved at tænke grønt og reducere bjergene af elektronisk affald.

Det sker gennem hans virksomhed Refurb.dk, som holder til i Tilst i udkanten af Aarhus. Her er værkstedet og herfra styres netbutikken. Virksomheden beskæftiger i dag 18 medarbejdere.

Den grønne iværksætter begyndte med at sælge brugte computere. I begyndelsen kun som en sidebeskæftigelse. Men for seks år siden tog han skridtet fuldt ud og valgte at gøre hobbyen til et levebrød.

- I dag sender vi årligt ca. 14.000 (genbrugte) computere afsted fra lokalerne ved Århus, fortæller Ulrik Hjul Andersen.

Elektronisk affald er noget af det giftigste, vi smider ud. Elektronik udgør ganske vist  kun to procent af det, vi smider ud, men indeholder 70 procent af vores giftige affaldsstoffer.

I dag er den gennemsnitlige levetid for en computer blot et par år. For at producere den bruger man 21 kilo kemikalier og halvandet tons vand.

Opgraderes og sættes i stand
Refurb.dk opkøber de fleste computere hos IT-firmaer og leasingselskaber, hvorefter de renses og geninstalleres. Nogle gange er det også nødvendigt med en opgradering af hardware, som klares på værkstedet.

Alle computerne sælges med fuld garanti og returret, og det er ifølge virksomheden den afgørende forskel i forhold til andre firmaer, som også sælger brugte computere.

- Det seneste år har været spændende. For eksempel har Folketinget købt nogle store partier, og det er vi rigtig stolte af. Det tyder på, at folk er ved at tage tendensen til sig, siger Ulrik Hjul Andersen.

Pengene og miljøet
En del af arbejdet handler også om at oplyse folk omkring fordelene ved at købe genbrugt IT-udstyr. Det handler nemlig ikke bare om at spare penge, men i høj grad om at passe på miljøet.

- Vi prøver at hjælpe med til at skabe en holdningsændring hos folk, og selv om det selvfølgelig tager lang tid, så er det meget opmuntrende, og vi mødes næsten altid med glade smil og velvilje. Grafikken i denne artikel er for eksempel  lavet for at oplyse om den miljøbelastning der sker ved fremstilling af blot en enkelt computer, fortæller Ulrik Hjul Andersen.

Læs mereRefurb.dk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: