Brasilien har verdens rigeste biodiversitet

NATUR – Brasilien indtager en suveræn førsteplads på en top 10 liste over verdens lande rangordnet efter biologisk mangfoldighed. De sydamerikanske lande dominerer listen, men også USA og Kina er med på listen.

Brasilien har verdens største antal af forskellige planter og padde-arter. Brasilien er nr. 2, når det gælder pattedyr og nr. 3 på verdensplan med fugle, krybdyr og fisk. Billedet viser en skæltoppet pygmætyran, der har hjemme i Mellemamerika og det nordlige Sydamerika. Foto: Rhett A. Butler

Den 22. maj var det International Biodiversitetsdag, men hvilke lande i verden har den største andel af verdens biodiversitet? Onlinemediet Mongabay har lavet en liste over de lande, der er hjem for den allerstørste mangfoldighed af liv.

Ifølge Verdens Skove, var der hård kamp om pladserne for at komme på listen over de lande som ligger højest på biodiversitet. De lande der lige nøjagtig ikke nåede med på top ti listen er: Bolivia, DR Congo, Sydafrika, Malaysia, Papua Ny Guinea og Tanzania.

Ikke overraskende domineres listen af de sydamerikanske lande, men derudover er der også blevet plads til andre af verdens store lande, såsom Kina og USA.

Listen er sammensat ved at skabe et vægtet index ved at anvende fem grupper af dyr (padder, fugle, fisk, pattedyr og krybdyr) og én gruppe af planter (karplanter). Hvert land er rangeret efter sin andel af arter i hver gruppe i forhold til det samlede globale antal arter.

Listen har ikke taget højde for insekter og andre hvirvelløse dyr, svampe, mikroorganismer og en række andre store grupper af levende væsener, oplyser Verdens Skove.

Der er ikke medtaget intakte økosystemer eller niveauer af endemisk karakter. Nogle af de lande i rækkefølgen kunne bevæge sig op eller ned et par steder i placeringerne afhængigt ens datakilder og metodologi.

TOP 10 over lande med størst biodiversitet

1. Brasilien

Førstepladsen for størst biologisk mangfoldighed går til Brasilien. Som hovedhjem for verdens største regnskov i Amazonas-bassinet scorer Brasilien højt i alle grupper. Det er det land i verden med det største antal af forskellige planter og padde-arter. Det er nr. 2 med pattedyr og nr. 3 på verdensplan, når det gælder fugle, krybdyr og fisk.

2. Colombia

Colombia er verdens største indehaver af fuglearter, med 1826 arter, hvilket bl.a. sikrer landet en andenplads.

3. Indonesien

En ø-gruppe der rummer over 10.000 småøer har et udvalg af landlige og marine økosystemer, inklusiv verdens tredjestørste regnskov. Indonesien er det eneste sted i verden, hvor du finder næsehorn, orangutanger, elefanter, bjørne og tigre i samme skov.

4. Kina

Det er tydeligvis ikke alle steder i Kina, at solen ikke kan bryde igennem den tykke smog. Kina har fået en 4. plads, hvilket bl.a. skyldes landets tropiske regnskov i Yunnan og Gobi-ørkenen. Det er især fugleliv, fisk og planter, der scorer højt i Kinas biodiversitet.

5. Mexico

Mexico er med et landareal, der spænder over regnskov, bjergområder og ørken, særligt rig på planter og dyr – herunder især krybdyr, pattedyr og fugle.

6. Peru

Peru ligger lige i hælene på sin nordlige nabo Colombia hvad angår fugleliv, og har med sin store variation af pattedyr, padder og planter fået denne placering.

7. Australien

I Australien er det særligt krybdyr og fisk, der fylder i biodiversiteten. Men et bredt udvalg af økosystemer, såsom ørken, regnskov og koralrev, hjælper også på den store variation af arter.

8. Indien

Indien spænder over et hav af økosystemer og har en høj score på artsrigdom. De mest kendte af Indiens arter hører til megafaunaen, såsom elefanter, næsehorn og tigre.

9. Ecuador
Ecuador, der også tæller Galapagos-øgruppen, har fået denne placering på grund af sit rige fugle- og paddeliv.

10. (uafgjort): USA & Venezuela
USA og Venezuela må dele en tiendeplads. Mens USA’s biodiversitet især er at finde i dets ferskvand –og marine økosystemer, er det for Venezuela landets rige fugleliv, der skaffer det en så høj (omend delt) placering.

Listen fokuserer på den totale biodiversitet, hvilket har været til fordel for store lande som Brasilien, USA og Kina. Mongabay har også udarbejdet en liste, hvor biodiversiteten opgøres per areal, hvilket giver de små tropiske lande en lidt anderledes placering. På denne liste er topscoreren Brunei, med en række af mellemamerikanske lande, som Beliza, El Salvador og Panama i hælene.

Kilde: Mongabay/Verdens Skove

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: