BP betaler milliardbøde for oliekatastrofe

Olieselskabet BP har indvilget i at betale en rekordstor bøde på mere end 25 milliarder kroner. Det sker mere end to år efter oliekatastrofen, hvor millioner af liter olie fossede ud og forurenede Den Mexicanske Golf ved Louisiana.

BP erkender nu ansvaret for oliekatastrofen i Den Mexicanske Golf og har indvilget i et forlig, der koster selskabet godt 25 milliarder kroner i erstatning.

Der er tale om den hidtil største oliekatastrofe og samtidig om den hidtil største erstatningssag i USA’s historie. Forliget med det amerikanske justitsministerium, der anlagde sagen, betyder, at BP slipper for en retssag og dermed slipper for yderligere anklager og retsskrav fra myndighederne.

Ifølge BP betyder forliget, at bøden på 25 milliarder kroner skal betales over de næste tre til fem år. Oliekatastrofen har allerede kostet BP henved 50 milliarder kroner i erstatning til fiskere, hotelejere og andre i nærheden af området ved Den Mexicanske Golf.

BP-chef beklager og undskylder

BP's topchef Bob Dudley siger undskyld.

- Alle os på BP beklager dybt det tragiske tab af menneskeliv forårsaget af Deepwater Horizon ulykken samt virkningen af udslippet på Gulf Coast regionen, siger Bob Dudley, BP-koncernens administrerende direktør.

-Vi undskylder for vores rolle i ulykken, og som dagens forlig med den amerikanske regering viser, har vi accepteret ansvar for vores handlinger.

- Ved at fjerne muligheden for yderligere føderale anklager mod selskabet baseret på ulykken, har BP taget endnu et vigtigt skridt fremad i at fjerne juridisk usikkerhed og kan nu koncentrere sig mere om at forsvare sig mod alle resterende civilretlige krav, lyder det i en udtalelse fra BP’s topchef.

Først efter 87 dage lykkedes det redningsmandskabet at standse olieudslippet fra olieplatformen Deepwater Horizon, der eksploderede 20. april 2010. 11 oliearbejdere omkom ved ulykken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: