Børn i hele landet skal redde bierne

NATUR – DR Ramasjang skyder i denne uge et nyt initiativ i gang, hvor børnene skal være med til at redde de danske bier. Flere børn har allerede meldt sig som RamasjangReddere og er i fuld gang med at plante blomster, bygge bi-hoteller og lave frøbomber.

350 børn fra hele landet har allerede meldt sig som bi-reddere. De er i gang med at plante blomster, bygge bi-hoteller og lave frøbomber. Foto: DR

Foråret og lunere vejr er på vej, og de kommende uger begynder de danske bier at komme frem fra deres vinterhi. Mange biarter er truede, og flere er desværre ikke længere at finde i den danske natur, derfor sætter DR-programmet Ramasjang nu fokus på den danske natur og særligt bierne.

Programmerne ruller henover skærmen fra denne uge og vil køre i de næste seks uger. Satsningen vil bestå af fiktion, tv-shows hver fredag, arrangementer ude i naturen, undervisningsmaterialer til indskolingen, nye spil i app’en – og opfordring til masser af leg i naturen.

- Vi vil gerne lære børn om naturen – og ikke mindst inspirere og motivere dem til at passe på naturen, siger Morten Skov Hansen, kanalchef for DR Ultra og Ramasjang.

- Naturen ændrer sig løbende, og der er flere dyr og insekter, som har brug for hjælp. Derfor vil Ramasjang de næste år sætte fokus på dele af vores verden, hvor børnene kan være med til at gøre en forskel. I år har vi valgt at sætte fokus på bierne – både hvorfor bierne er vigtige for naturen og hvordan vi kan hjælpe dem. Børnene skal redde bierne ved at plante blomster, lære at bygge et bi-hotel, lave frøbomber og meget mere, fortæller han.

Plantefester i Aarhus for børn og forældre
Foråret har ladet vente på sig, men flere børn har allerede meldt sig som RamasjangReddere og plantet de allerførste blomster til bierne i potter og altankasser.

Børnene vil hver fredag kunne se nogle af de mange RamasjangReddere, der er i fuld gang i hele landet, og få inspiration til, hvad de selv kan gøre for at være med til at gøre en forskel. Udover Ramasjangs tv-programmer og spil i app’en vil en stor del af satsningen foregå ude i naturen. Der vil blandt andet blive afholdt workshopdage, ’Plantefester’, hvor alle børn og voksne er velkomne.

- Vi vil udover vores tv-programmer og spil i app’en holde ’Plantefester’ i DR Aarhus, hvor alle børn og voksne er velkomne. Her vil Silja lære børnene endnu mere om bier, de bedste plantearter, bygge bi-huse m.m. Vi vil også forsøge at deltage på naturfestivaler i løbet af foråret, så vi får uddannet så mange RamasjangReddere som muligt. Vi ønsker at vise børnene – og give dem en tro på – at de kan være med til at gøre en forskel. Og så håber vi samtidig på at give både børn og voksne en masse sjove og lærerige oplevelser i naturen, siger Morten Skov Hansen.

Satsningen vil bestå af flere tv-programmer, spil i Ramasjang-app’en, undervisningsmaterialer til indskolingen og arrangementer i naturen for daginstitutioner samt børn og voksne.

FAKTA: Sådan bliver man RamasjangRedder

  • Plant en blomst derhjemme og send et billede/video til os på bierne@dr.dk, og vi kvitterer med et ’Ramasjang-redder’ diplom.
  •  Plant virtuelle blomster i appen og dermed være med til at sørge for, at vi sender en masse frø ud i den virkelige verden i showet.
  • Børnene kan også blive den heldige modtager af en pakke med frø+t-shirt. I hvert show sender vi x- antal pakker ud. Vi trækker lod blandt alle de børn, som har meldt sig som Ramasjang-reddere.

FAKTA: Deltag i Plantefester for alle i Aarhus

Ramasjang-vært Silja Okking er vært på 11 arrangementer, ’Plantefester’, i DR Aarhus. Der vil være tre ’Plantefester’ søndag den 15. april, hvor alle børn og voksne er velkomne. ’Plantefesterne’ vil vare omkring to timer og starte kl. 9.00, 12.30 og 15.30.

Børnene skal lære om bierne, lave deres egen frøbombe, et bi-hotel og RamasjangRedder-dansen. Det er gratis, og man kan tilmelde sig fra den 6. april på mail lkof@dr.dk.

Tilmelding vil foregå efter først-til-mølle-princippet, da der er begrænset antal. Der vil udover de tre offentlige ’Plantefester’ blive afholdt otte arrangementer for daginstitutioner. Læs mere på https://www.dr.dk/Ramasjang/Voksne/forside.html.

Undervisningsmaterialer til indskolingen
Til de børn, der er startet i skole, har DR Skole udarbejdet undervisningsmaterialer om Ramasjang redder bierne. Lærere i indskolingen kan allerede nu hente inspiration til undervisningen i en helt ny digital undervisningspakke til faget natur og teknologi. Pakken kan findes på dr.dk/skole.

Fiktion om den lille vandhenter-bi Viggo
Der vil være fiktion med den lille vandhenter-bi Viggo, som bliver forfremmet til spejderbi og skal flyve ud i den store verden og hente blomster til dronningen. Fiktionen starter første gang den 26. marts, men vil kunne ses flere gange den kommende måned og i appen.

Men Viggo opdager, at der ikke er nogen blomster, og snart finder han ud af, at det ikke kun er Grethes kube, der er truet, men alle bier i hele verden! Han ringer til producerbien Viggo, som er hotshot mediestjerne. Flemming ved præcis, hvad de skal gøre. De skal starte et ”støtteshow”, hvor de får alle børn i Danmark til at plante blomster. Det er kick-off til seks shows.

Støtteshows med Kristian Gintberg
Der vil køre seks tv-shows fra fredag den 30. marts kl. 17.35. Kristian Gintberg er vært og styrer slagets gang. De optæller antallet af RamasjangReddere og giver inspiration og gode råd videre. I app’en kan børnene plante virtuelle blomster – jo flere blomster, de planter i app’en, jo flere frø sender vi ud til alle RamasjangReddere rundt om i landet.

Ramasjangs støttesang
Ramasjang vil hvert år sætte fokus på dele af verden, hvor børnene kan være med til at gøre én forskel, under initiativer Ramasjang Redder Verden. Ramasjangsværterne har i den forbindelse indsunget en støttesang sammen med DRs pigekor: https://www.dr.dk/tv/se/boern/ramasjang/ramasjang-redder-bierne/ramasjang-redder-bierne-2/ramasjang-redder-verden

Dyr og insekter har brug for hjælp. Derfor er Ramasjang gået i aktion. Du kan også være med. Foto: DR

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: