Bønderne hamstrede farlig sprøjtegift

- Det er dårlig stil, at landbruget har hamstret sprøjtemidler, men det kommer sådan set ikke bag på mig., siger Ida Auken. Foto: Colourbox

SPRØJTEGIFT – Landbruget havde travlt med at hamstre de mest belastende sprøjtegifte, før nye afgifter gjorde dem dyrere. Dårlig stil, men det kommer ikke bag på mig, siger Ida Auken.

Nedslående – og ikke i orden.

Sådan lyder miljøminister Ida Aukens reaktion på nye tal, der viser, at landbruget hamstrede lagre af de mest belastende sprøjtemidler, før regeringens nye afgiftsmodel gjorde dem dyrere 1. juli 2013.

Ifølge den nye bekæmpelsesmiddel-statistik er miljø- og sundhedsbelastningen fra de solgte sprøjtemidler steget med hele 66 procent i 2012 i forhold til 2011.

- Det er dårlig stil, at landbruget har hamstret sprøjtemidler, men det kommer sådan set ikke bag på mig. Derfor er der også taget højde for en hamstring, da vi udarbejdede sprøjtemiddelstrategien. Det er også derfor, vi først i 2015 skal nå målet om at sænke belastningen med 40 procent, siger Ida Auken.

Det reelle forbrug er lavere
For første gang indeholder statistikken også tal baseret på landmændenes indberettede oplysninger fra sprøjtejournaler, der viser det reelle forbrug. Og forbruget er lavere end indkøbet, noterer Ida Auken.

- Det højere salg betyder heldigvis ikke en tilsvarende højere belastning for miljø og sundhed, men at landbruget denne gang har købt sprøjtemidler ind til både denne sæson og den næste, siger Ida Auken.

- Jeg kan selvfølgelig ikke forhindre, at de bruger disse indkøbte sprøjtemidler, men vi må sætte tryk på, at finde alternativer til dem. Eksempelvis mere behovsbestemt sprøjtning. Her kan man oven i købet få støtte til at købe noget af det mest moderne sprøjteudstyr, understreger miljøministeren.

Dobbelt så høj
Når man ser på sprøjtemiddelbelastningen baseret på salgstal, er den dobbelt så høj, som hvis man ser på det reelle forbrug.

Tallene kan dog ikke sammenlignes direkte, fordi det reelle forbrug af sprøjtemidler følger høstsæsonen fra 1. august til 31. juli, mens salgstallene følger regnskabsåret fra nytår til nytår. Alligevel giver tallene ifølge Ida Auken en klar indikation om hamstring ved udsigten til de nye afgifter.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: