Biodynamisk bonde hovedperson i ny film

FILM – Niels Stokholms stædige kamp for jorden, dyrene og naturen er omdrejningspunktet i en ny dokumentarfilm af Phie Ambo. Så meget godt i vente om den biodynamiske bonde har premiere i 50 biografer landet over på onsdag 3. september.

Niels Stokholm er biodynamisk bonde og hovedperson i en ny dokumentarfilm, som får premiere 3. september. Foto: Torsten Høgh Rasmussen

Niels er biodynamisk landmand og formentlig en af de mest idealistiske landmænd i bondelandet Danmark. Hele hans livssyn handler om bæredygtighed og om at leve i harmoni og respekt for naturen.

Thoshøjgård har køer af den oprindelige Rød Dansk Malkerace, sortbrogede svin, og halvdelen af gårdens marker bliver aldrig pløjet om for at sikre så høj biodiversitet som muligt.

Til de bedste restauranter
Niels Stokholm og hans kone Rita producerer råvarer til de bedste restauranter i Danmark, men deres måde at drive landbrug på er en torn i øjet på myndighederne. De truer Niels med at fratage ham retten til at have dyr på gården, selvom landets førende kokke står i kø for at få del i gårdens produkter.

For Niels er gården – Thorshøjgaard – og hans dyr ikke noget, der er begrænset til hans levetid. Han har visioner for fremtidige generationer og ønsker, at den jord, han efterlader, også skal være frugtbar til glæde for mennesker i de næste tusinde år.

Vi er en del af rummet
Med sit holistiske syn tror Niels, på, at hver eneste plante har sin helt specielle nytteværdi og at hvert eneste levende væsen fra mikrokosmos til makrokosmos tjener et formål, for ellers ville de ganske simpelt aldrig nogensinde være opstået.

- Vi er en del af rummet og rummet er en del af os. Når vi oplever, at kosmos har indvirkning på os, så begynder vores liv også at blive mere positivt, fortæller Niels Stokholm i filmen, hvor han åbner sit landbrug og sin livsfilosofi for publikum.

Skiftede livsbane
Niels Stokholm er tidligere ingeniør og forskningsleder på DTU, men skiftede livsbane i 1975 og købte Thorshøjgård, som nu har været dyrket efter biodynamiske principper i snart 40 år.

Instruktøren Phie Ambo har fulgt Niels Stokholm tæt på i flere år. Både når han passer sine dyr, dyrker sine marker i samarbejde med universet og kæmper en hård kamp mod myndighedernes kontrollanter.

Phie Ambo  er uddannet dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole (2003) og har vundet flere internationale priser.

Niels Stokholm har køer af den oprindelige danske kvægrace, Rød Dansk Malkerace.

Se listen over biografer, der viser filmen: Doxbio

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: