Skolehaver vil skubbe på den grønne omstilling

NATUR – Haver til Maver vil stifte ny forening for alle, der arbejder med natur, haver eller mad. Foreningen skal være med til at skubbe på den grønne omstilling i Danmark.

De fleste børn er vilde med skolehaver. Her er det en skoleklasse i Aarhus. Foto: Ulla Skovsbøl

Når Haver til Maver i morgen 7. september for første gang samler alle, der på den ene eller den anden måde arbejder med natur, have eller mad i børn og unges opvækst, er de ude i et ambitiøst ærinde.

Festivalen DYRK LIVET handler på overfladen om børn, der dyrker grøntsager, men målet er reelt at skabe kraft bag den store grønne omstilling, som vores samfund står overfor. Forening Haver til Maver stiftes for at støbe et fælles fundament, fortæller initiativtagerne.

Skolehaver bringer børn tæt på naturen
- Hvis du aldrig har gravet en kartoffel op, stukket asparges eller snittet en gulerod, så bliver naturen hurtigt noget fjernt og ubrugeligt noget. Skolehaver bringer børn helt tæt på naturen og tilblivelsen af deres mad, og vi ser i disse år rigtig mange nye skolehaver dukke op, fortæller Susanne Leegaard, som er leder af Haver til Maver

- Det er utrolig positivt, og mange flere står i kø for selv at komme i gang. Men man har måske ikke altid den viden eller de redskaber, der skal til for at komme godt i gang, siger hun.

Susanne Leegaard håber at kunne skabe et nationalt fællesskab af skolehaveentusiaster, undervisere, naturformidlere, madfolk, beslutningstagere, aktivister, ildsjæle og dagsordensættere indenfor skolehavefeltet.

I løbet af fredagen vil man kunne høre:

  • Anne-Birgitte Agger, direktør for Hotel- og Restaurantskolen,
  • Phie Ambo, stifter af Den Grønne Friskole,
  • Leanor Dall, lokalformand for Danske Skoleelever,
  • Lene Christensen, didaktisk konsulent i Astra,
  • Helle Bojsen, naturvejleder og leder af Haver til Maver Fiskbæk,
  • Lars Linderholm, frivilligchef i Ældre Sagen,
  • Henrik Dalum, landsformand i 4H, og
  • Esben Danielsen, direktør i Lokale- og Anlægsfonden, Gustav Brade, projektchef i Realdania og
  • Susanne Crawley, Børn og Unge Rådmand i Odense Kommune.

Også VILD MAD, TagTomat, Smag for Livet og Haver til Maver Odense deltager, oplyser arrangørerne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: