Betal for din energirenovering over elregningen

ENERGI – Energi Fyn og det grønne pengeinstitut Merkur har indgået et samarbejde, der gør det lettere for privatkunder at finansiere energiforbedringer. Elkunderne kan betale lånet af over elregningen.

Jesper Kromann fra Merkur Andelskasse er klar med lån til energirenovering til kunderne i Energi Fyn. Foto: Mikkel Østergaard

Privatkunder hos Energi Fyn kan fremover optage lån hos den grønne andelskasse Merkur til at finansiere udgifter i forbindelse med energiforbedringer af deres bolig. Det gælder for eksempel, hvis de vil købe en varmepumpe. Lånet finansieres af Merkur Andelskasse og afdrages over elregningen hos Energi Fyn.

- Aftalen med Merkur Andelskasse betyder, at vores kunder kan betale af på deres lån hos Merkur Andelskasse direkte over deres elregning. Kundernes energiregning behøver nødvendigvis ikke at blive større end den plejer at være, selvom man samtidig betaler af på sit lån, da energibesparelsen i sig selv ofte kan betale for lånet, forklarer energisparechef hos Energi Fyn Henning Rask.

Stort potentiale

Der er store besparelser at hente, hvis man energirenoverer sin bolig. Mange kan skære helt op til 60 procent af deres varmeregning ved for eksempel at investere i en varmepumpe, men mange har svært ved at finansiere investeringen.

- Den største forhindring, når danskerne skal lave energiforbedringer, er ofte at finde penge til det. Vi har sammen med Energi Fyn valgt at gøre det let at finansiere en energirenovering uden, at man nødvendigvis har friværdi i sit hus, fortæller afdelingsdirektør Jesper Kromann fra Merkur Andelskasse.

Mange boligejere er teknisk set insolvente, fordi de har købt deres hus, da priserne var tårnhøje i 2004-2007. Aftalen mellem Energi Fyn og Merkur Andelskasse skal give flere mulighed for at låne penge til energirenovering.

- Mange boligejere har ikke mulighed for at foretage energirenoveringer på trods af, at de har en god økonomi. Med samarbejdsaftalen giver vi boligejere mulighed for at låne til energirenovering, som kan øge husets værdi, mindske energiforbruget og gøre det lettere at sælge huset, siger Jesper Kromann.

Stort energiforbrug i bygninger
Ifølge tal fra Dansk Byggeri går næsten 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug til opvarmning og brug af apparater i bygninger, og omkring 180.000 danske boliger har energimærke E eller lavere. For alle dem er der store besparelser at hente.

- Det er nødvendigt at ændre på vores energiforbrug i bygninger, hvis vi skal realisere målsætningen om at blive fri for fossile brændstoffer i 2050. For både Energi Fyn og Merkur Andelskasse er det vigtigt at bidrage til den grønne omstilling gennem bæredygtige investeringer. Derfor har vi indgået samarbejdsaftalen, som forhåbentlig vil bidrage til, at flere boligejere vil energirenovere deres bolig, siger Henning Rask.

En oplagt energiforbedring for mange boligejere er at investere i en varmepumpe. Med en varmepumpe vil man typisk kunne skære helt op til 60 procent af sin nuværende varmeregning, hvis man i dag bruger elvarme. Tilsvarende vil man kunne spare cirka 55 procent, hvis man har oliefyr, og omkring 50 procent, hvis man opvarmer sit hus ved hjælp af gas.

De markante økonomiske fordele ved at skifte fra eksempelvis olie, gas eller elvarme betyder, at man i langt de fleste tilfælde vil kunne betale investeringen i varmepumpen tilbage på 6-10 år, og derefter får man selv fuld glæde af besparelsen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: