Berlingske: Det økologiske hysteri

Berlingske tordner i dagens leder imod ‘Det økologiske hysteri’:

‘Ingen ved deres fornufts fulde brug kan være imod, at vi passer på naturen. Det budskab er allerede slået igennem. Men nu er man, i al fald i nogle dele af regeringen, ikke så vild med at lade folk foretage selvstændige valg. Så Mette Gjerskov er villig til at bruge 456 millioner af skatteborgernes kroner på at støtte dansk økologisk produktion og eksport. Yderligere vil regeringen med en såkaldt handlingsplan tvinge offentlige køkkener til, at mindst 60 procent af de råvarer, de anvender, skal være økologiske.

Hvis danske landmænd vil omlægge deres bedrifter til økologi, så lad dem endelig gøre det. Forudsat det sker på et økonomisk velfunderet grundlag. Altså at der er et marked, som er villig til at aftage varerne til den forhøjede pris, som økologien vil kræve. Økologi er nemlig ikke gratis. Forestiller man sig, at hele landbruget skal omstille sig til økologi, vil det kræve inddragelse af nye arealer til landbrugsformål.

Dansk landbrug er stadig et yderst vigtigt erhverv i forhold til eksport og en stribe afledte virksomheder. I disse tider, hvor konkurrenceevnen er på dagsordenen, er det værd at bemærke, at landbruget i sjælden grad har formået at omstille sig og effektivisere. Det betyder langtfra, at dansk landbrug fungerer problemfrit, og landmændene skal stå til ansvar for såvel dyrevelfærd som forurening og brug af sprøjtemidler. Men må vi ikke godt bede os fritaget fra flere planøkonomiske tiltag fra regeringen.’

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: