Bæredygtigt Landbrug overdriver landbrugets betydning

LANDBRUG – Landbruget står ikke for 25 procent af Danmarks eksport, som Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug påstår. Detektor har vurderet hans påstand om landbrugets enorme samfundsbetydning.

Flemming Fuglede, formand for Bæredygtigt Landbrug overdriver landbrugets betydning. Foto fra DR2 Deadline

Landbruget står for 25 procent af den danske eksport, påstår Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug. Han har gentagne gange fortalt til medierne, at korrekte fakta er vigtigt, men hans egne tal holder ikke vand.

Det fremgår af Detektor, som sendes i aften klokken 21 på DR2.

Flemming Fuglede Jørgensen påstande om landbrugets enorme betydning holder ikke, fortæller Detektor, som har kigget hans oplysninger efter i sømmene.

Detektor har faktatjekket påstanden om, at landbruget skulle stå for en fjerdedel af Danmarks samlede eksport, men tallet dækker i virkeligheden over hele den såkaldte fødevareklynge. Her indgår også en lang række andre brancher, som ikke har noget med landbrug at gøre. Det gælder eksempelvis slikproducenter, fiskeri og bryggerier.

Forsøger at væres så præcis som muligt
Flemming Fuglede Jørgensen erkender over for Detektor, at det ikke alene er landbruget, men hele fødevareklyngen han talte om, da han nævnte de 25 procent.

- Jeg udtaler mig til medierne hele tiden og forsøger at være så præcis som muligt. Men jeg har ikke et stort departement med folk, som kan levere fakta. Så det er klart, at man kan finde fejl i det, jeg siger. Min pointe er, at dansk landbrug har en kæmpe betydning for dansk produktion, siger han til DR.

Fødevareklyngen beskriver ikke landbruget
Bæredygtigt Landbrug er ikke alene om, at puste tallene for landbrugets betydning voldsomt op. Det gælder Landbrug & Fødevarer og visse politikere, der slynger om sig med tal, der skal underbygge landbrugets enorme samfundsbetydning. Men sandheden er, at landbrugets betydning svinder ind. Landbrugets , fortæller Alex Dubgaard, lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

- Hvis man bruger fødevareklyngebegrebet til at beskrive landbrugets betydning, så betyder det, at man overdriver landbrugets betydning for den danske samfundsøkonomi, siger Alex Dubgaard til DR og påpeger, at store dele af fødevareklyngen godt kunne eksistere uafhængigt af landbruget.

- Efterspørgslen på brød og øl ville for eksempel ikke forsvinde som følge af manglende landbrug. Bagerierne ville eksempelvis sagtens kunne importere udenlandsk mel, siger han.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: