Auken belærer vismænd om ressourcer

RESSOURCER – Vismændenes teoretiske antagelser skygger for de virkelige problemer, siger miljøminister Ida Auken i en skarp kritik af en ny rapport fra Det Miljøøkonomiske Råd.

Vores håndtering af affald og ressourcer har stor betydning for samfundsøkonomien. Foto: Colourbox

Miljøminister Ida Auken glæder sig over, at de miljøøkonomiske vismænd i en ny rapport sætter fokus på affald og ressourcers store betydning for økonomien, men ærgrer sig over, at teoretiske antagelser skygger for virkelige problemer.

Knaphed på ressourcer
Årets rapport fra det Miljøøkonomiske Råd, der udkommer i dag, sætter for alvor fokus på, hvor stor betydning affalds- og ressourceområdet har for Danmarks økonomi. Det glæder miljøminister Ida Auken.

- Det glæder mig, at vismændene for første gang tager fat på spørgsmålet om affald og ressourcer. De fremhæver ligesom regeringen, at mangel på ressourcer i verden kan give stigende råvarepriser. Vi skal derfor blive endnu bedre til at udnytte ressourcerne i vores affald. Jeg ser rapporten, som et bidrag til en vigtig debat om ressourcer i Danmark, som regeringen også selv sætter i højsædet med den kommende ressourcestrategi, siger miljøminister Ida Auken.

Overordnet teoretisk plan
Men rapporten er samtidig præget af, at vismændene har holdt sig på et meget overordnet og teoretisk plan. Rapporten beskriver et fungerende marked, hvor de stigende priser signalerer knapheden i ressourcerne, som vil give en tilskyndelse til at øge genanvendelsen. Men virkeligheden på affalds- og ressourceområdet adskiller sig fra teorien på flere punkter.

- Vismændenes teoretiske antagelser skygger for virkelige problemer. De antager, at alle varer kan erstattes af andre varer, hvis prisen bliver for høj, men sådan forholder virkeligheden sig ikke. Der er for eksempel stadig ikke fundet alternativer til brugen af fosfor i fødevareproduktionen, og fosfor er en af de ressourcer, som vi ved, bliver en mangelvare i fremtiden, siger Ida Auken.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: