Arla overtager nødstedt mejeri i Vejen

ØKOLOGI – ØkoMælk overtages af ærkerivalen Arla Foods, men kan måske fortsætte som selvstændigt mærke under nyt ejerskab.

ØkoMælk indvejer 12,5 millioner kilo mælk årligt, mens Arla tegner sig en årsproduktion på 380 millioner kilo. Foto: Morten Telling

Det økonomisk nødstedte mejeri, ØkoMælk i Vejen, opgiver nu endegyldigt kampen for at overleve som selvstændig virksomhed.

På en generalforsamling få dage før jul besluttede de 20 mælkeproducenter bag mejeriet at takke ja til et købstilbud fra ærkerivalen Arla Foods, der ved årsskiftet kunne overtage virksomheden for et ukendt beløb.

Formanden for Øko-Mælk, Bjarne Larsen, siger, at selskabet på grund af de vanskelige markedsvilkår gennem længere tid har undersøgt mulighederne for at indgå samarbejde eller strategiske alliancer med andre virksomheder og derfor selv har henvendt sig til bl.a. Arla Foods.

Fornuftsægteskab
Han erkender, at salget til netop Arla ikke sker på grund af ‘gammel kærlighed’.

- Der er tale om et fornuftsægteskab?

- Ja, det må man sige. Men nu ser vi fremad. Vi er tilfredse med den aftale, der er indgået, og ser nu frem til et godt samarbejde med Arla Foods om at styrke økologien, siger Bjarne Larsen, som i adskillige interviews ofte har skældt ud på det store mejeriselskab.

Overtagelsen kommer på et overraskende tidspunkt, fordi det lille mejeri efter et meget svært år med dårligt salg på det seneste har formået at hale et par større leveringsaftaler i hus. ØkoMælk leverer i dag mælk til Metro-varehusene og indgik for et par måneder siden også en aftale med den tyskejede lavpriskæde Aldi.

Ifølge vores oplysninger kunne mejeriet derfor godt have valgt at fortsætte som selvstændigt mejeri med en tålelig økonomi, men et mindretal blandt leverandørerne var indstillet på under alle omstændigheder at forlade mejeriet, hvilket ville gøre det mere usikkert for de tilbageværende. I stedet besluttede de 20 landmænd enstemmigt at sælge mejeriet til Arla Foods.

Leverandørerne blev ved overtagelsen fritstillet, og tre af de nordligst beliggende leverer nu i stedet til Thise Mejeri.

Ukendt skæbne
Informationschef i Arla Foods, Astrid Gade Nielsen, vil ikke afvise, at mejeriprodukterne fra ØkoMælk kan fortsætte som selvstændigt varemærke.

I første omgang fortsætter mejeriet sin produktion som før. Først på et senere tidspunkt vil Arla beslutte, om mejerianlægget i Vejen skal nedlægges, ligesom det er sket med de fleste af de andre små mejerier, Arla igennem tiden har overtaget.

ØkoMælks leverandører kan efter lang tid uden øko-tillæg glæde sig til en højere afregning som andelshavere i Arla Foods. I de første ni måneder får de halvdelen af Arlas normale øko-tillæg. Derefter stiger det til 75 pct. og fra 1. oktober 2004 får de udbetalt samme tillæg som de øvrige økologiske andelshavere i Arla Foods.

ØkoMælk indvejer 12,5 mio. kg mælk årligt, mens Arla tegner sig en årsproduktion på 380 mio. kg.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: