Alternativet vil omfordele 150 milliarder kroner

MILJØ – Alternativet vil afsætte 39 milliarder kroner til grøn omstilling og 24 milliarder til uddannelse og forskning. Finanslovsforslaget er fuldt finansieret.

Alternativet vil have mere gang i den grønne omstilling og afsætter i et fuldt finansieret finanslovsforslag 39 milliarder ekstra til grøn omstilling.

Alternativet har i dag offentliggjort et forslag til en ny finanslov, som skal fyre op under den grønne omstilling.

Finanslovsforslaget er for første gang konsekvensvurderet i forhold til, hvordan det påvirker ligestillingen i samfundet og den økonomiske, den sociale og den miljømæssige bundlinje. Det sker ud fra de 18 indikatorer, som Alternativet udpegede i udspillet De Tre Bundlinjer tidligere på året.

Konsekvensvurderingen viser, at Alternativets finanslovsforslag bidrager positivt på alle tre bundlinjer, samtidig med at der over fire år bliver omfordelt over 150 milliarder kroner fra sort til grøn og fra rig til fattig. Forslaget vil også forbedre ligestillingen i samfundet, viser konsekvensvurderingen.

Alternativets finanslovsforslag bygger videre på sidste års finanslovsforslag Tal – til et bedre samfund. Af markante nye tiltag foreslår Alternativet, at der bliver afsat 10,6 milliarder kroner til bedre børnehaver og vuggestuer, mens vi samtidig vil indføre en kemikalieskat på hårde hvidevarer og andre elektronikprodukter, der maksimalt kan løbe op i 250 kroner pr. vare og vil indbringe 4 milliarder kroner over fire år.

Samtidig sætter Alternativet en stopper for, at udviklingsbistand kan bruges til asyludgifter herhjemme, hvilket tidligere har gjort Danmark til den største modtager af dansk udviklingsbistand.

Energiforskning, økologi og elbiler
Alternativet hæver endnu en gang også sine grønne ambitioner og afsætter 6 milliarder kroner yderligere til energiforskning, ligesom partiet øger skattefradraget til mennesker, der cykler på arbejde, fremmer økologi i det offentlige og fjerner broafgiften på Storebælt for elbiler.

Endelig afsætter Alternativet samlet set 100 millioner kroner over fire år til bedre regnemodeller i Finansministeriet og til indsamling af meningsfuld statistik.

Alternativet tilbageruller nedskæringerne på KVINFO, Danwatch og Tænk Kemi.

Alternativets finanslovsforslag er overfinansieret med knap tre milliarder og bevarer et økonomiske råderum på over 30 milliarder kroner.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: