Alternativet: Offentlig mad skal være økologisk

ØKOLOGI – Det offentliges fødevareindkøb skal hurtigst muligt være helt økologisk, foreslår Alternativet i anledning af Økodag 2017.

Begejstring hos køkkenpersonalet på Regionshospitalet i Randers, som sidste år fik Det Økologiske Spisemærke i guld. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Mens halvanden million danskere i dag fejrer årets Økodag ved at besøge økologiske landmænd og opleve køerne komme på græs, foreslår Alternativet, at fødevareindkøb i stat, regioner og kommuner bliver økologisk. Det skal ske senest i 2025 og gerne allerede i 2020.

- Vi når i disse år den ene økologiske milepæl efter den anden. Forbrugere og landmænd bliver vildere og vildere med økologi, og derfor er det helt oplagt, at det offentlige går forrest og er med til at drive udviklingen i en endnu mere positiv retning, siger Christian Poll, landbrugsordfører i Alternativet.

Den tidligere regerings Økologisk Handlingsplan 2020, der blev præsenteret i 2012, indeholdt en hensigtserklæring om 60 procents økologi i offentlige køkkener, men den er Alternativet nu klar til at hæve markant.

- Da den tidligere regering satte målet om 60 procent økologi i offentlige køkkener, tænkte mange, at det var en ordentlig mundfuld, men det har vist sig, at være en inspirerende målsætning, som virkelig har flyttet køkkenerne. Derfor er vi nu klar til at hæve ambitionsniveauet endnu mere. For os er succeskriteriet, at alle offentlige fødevareindkøb lever op til det, der hedder guldmærket i det økologiske spisemærke. Det vil sige 90-100 procent økologi, siger Christian Poll.

Erfaringer fra Randers: Koster ikke ekstra
Erfaringer fra Regionshospital Randers, der er nået op på at servere 93 procent økologisk mad og som det første hospital har fået det økologiske guldmærke for at servere mellem 90 og 100 procent økologisk, viser tilmed, at omlægningen til økologisk mad kan gennemføres uden det koster ekstra.

- Når de offentlige køkkener serverer økologisk mad, kommer de til at tænke mere i at købe sæsonvarer og klimavenlige produkter, viser erfaringerne. Og når det så ikke engang behøver at koste mere, er det bare med at komme i gang med omstillingen til 100 procent økologi, siger Christian Poll.

Alternativet ønsker, at forslaget om økologisk fødevareindkøb bidrager til omstillingen af landbruget til at være helt økologisk i 2040.

Offentlig madindkøb for fire milliarder kroner
Ifølge Madkulturen løber den samlede regning for det offentlige indkøb af fødevarer op i omkring fire milliarder kroner årligt, og estimater har vist, at en omlægning til 75 procent økologiske fødevarer i den offentlige cateringsektor vil øge det økologisk dyrkede areal med omkring 20.000 hektar og dermed beskytte cirka 30 milliarder liter grundvand for risikoen for at blive forurenet med sprøjtegift.

Danmark har i dag verdensrekord i økologi, for de danske forbrugere køber en større andel økologisk end nogen andre landes forbrugere. Sidste år blev der i detailhandlen solgt økologi for 9,5 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 1,5 milliarder i forhold til året før.

Det økologiske produktionsareal er vokset med 21 procent fra 2015 til 2016 og udgør nu lidt over otte procent af Danmarks samlede landbrugsareal, svarende til over 300.000 fodboldbaner eller knap 75 procent af Fyns størrelse.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: