Christian Poll: Derfor undværer jeg gerne bøffen

MAD – Danmark er med 360 kilo det land i verden, som producerer suverænt mest kød pr. indbygger. Det har alvorlige konsekvenser for natur, miljø og klima, og derfor vil jeg i anledning af den internationale vegetardag opfordre til, at vi begynder at skære markant ned på produktion og forbrug af svin og kvæg.

Vi har et ansvar. Som politikere, som producenter, som forbrugere. Hvis vi omlægger vores produktion og forbrug kan vi få mere natur, et sundere miljø, et klima i balance og dyr, der har det bedre. Det undværer jeg gerne bøffen for, skriver Christian Poll, Alternativet. Foto: Økologisk Landsforening

Af Christian Poll, Alternativets ordfører for grøn omstilling

I dag, søndag den 1. oktober, er det International Vegetardag i hele verden. Det er på én og samme tid en festdag, hvor man kan finde masser af inspiration til mere plantebaseret kost, og en rigtig god anledning til at tage et kritisk blik på det danske landbrug.

For vi må se i øjnene, at vi producerer alt, alt for meget kød i Danmark. En kødproduktion, der i et globalt perspektiv er en af hovedårsagerne til den globale opvarmning. Selvom vi selvfølgelig eksporterer langt størstedelen af kødet, er vores egne kostvaner også en stor del af problemet. Vi danskere spiser rigtig meget kød.

Ifølge den grønne tænketank Concito er den gennemsnitlige danskers kost faktisk mere klimabelastende end personens forbrug af el, varme, benzin og diesel tilsammen. Derfor er det af afgørende betydning for den grønne omstilling, at vi begynder at spise langt mere plantebaseret, for plantebaserede fødevarer udleder 250 gange færre drivhusgasser pr. gram protein end kød fra drøvtyggere.

Landbruget må ind i kampen
Hvis vi skal nå at bremse klimaforandringerne, inden de for alvor ændrer livet på jorden, som vi kender det, skal landbruget virkelig ind i kampen. I Alternativet mener vi, at landbruget skal transformeres fra en drivhusgasudledende industri, til et drivhusgasneutralt erhverv, der lagrer kulstof i jorden.

Det kræver en radikal nytænkning af produktionen og forbruget. Tænk hvis landbruget var med til at løse klimaudfordringen? Tænk hvis vores forbrug som danskere holdt sig inden for klodens råderum?

På klimatopmødet COP21 i Paris blev verdens lande i december 2016 enige om at arbejde for at holde den globale temperaturstigning under 2 grader og helst 1,5 grad. Hvis det skal lykkes – og det skal det, hvis vi vil undgå massive naturkatastrofer og millioner af klimaflygtninge – bliver vi nødt til at gøre noget ved fødevaresektoren, som globalt står for 19-29 procent af de samlede drivhusgasudledninger.

Det undværer jeg gerne bøffen for
Derfor er det enormt positivt, at flere og flere mennesker vælger at leve plantebaseret, for efterspørgslen sætter skub i det plantebaserede marked. Men først og fremmest er det et politisk ansvar at lave de nødvendige tiltag, der skal reducere fødevaresektorens kæmpe klimabelastning.

Vi har et ansvar. Som politikere, som producenter, som forbrugere. Hvis vi omlægger vores produktion og forbrug kan vi få mere natur, et sundere miljø, et klima i balance og dyr, der har det bedre. Det undværer jeg gerne bøffen for.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: