Alternativet efterlyser ny samfundsmodel

OMSTILLING – Den måde, vi har indrettet samfundet på, holder ikke længere, siger Uffe Elbæk. Alternativet vil lave en ny model for, hvordan vi kan indrette samfundet.

Alternativet holder årsmøde i Odense, hvor Uffe Elbæk slår til lyd for en ny grøn samfundsmodel.

Alternativet ser det ikke som sin opgave at forsvare den nuværende samfundsmodel, som på mange måder er passé. I stedet vil det grønne parti, der nu har flere end 10.000 medlemmer, udvikle nye idéer og forslag til, hvordan vi kan skabe et nyt samfund med grønne løsninger på de problemer, som industrisamfundet med ensidig satsning på økonomiske vækst har skabt.

Med fremgang i meningsmålingerne og en femdobling af medlemstallet siden valget for et år siden sætter Uffe Elbæk en høj ambition for sit partiet, skriver Ritzau.

Alternativet er i denne weekend samlet i Odense til årsmøde i et gammelt ombygget, råt silopakhus i den gamle industrihavn i Odense.

Ifølge Uffe Elbæk skal Alternativets nu 10.058 medlemmer udtænke en »helt ny økonomisk model og tænkning som modsvar på den neoliberale økonomiske model«.

Tre bundlinjer
Økonomien skal i stedet for blot én tage udgangspunkt i tre bundlinjer: En økonomisk, en social og en miljømæssig. Ifølge Uffe Elbæk står det klart, at hverken markedet, det offentlige og det frivillige slår til.

- Der skal en ny samfundsarena til at løse det. Den kalder vi den fjerde sektor med nye industrityper, meningsfulde job og meningsfuld vækst, siger Uffe Elbæk.

- Der står allerede et parti og en bevægelse på den platform. Men vi holder alle muligheder åbne. Det kan også være vi skal åbne tænketanke, et rejsebureau, et telefonselskab, så længe det bygger på vores seks grundværdier og politiske retning, siger Uffe Elbæk ifølge Ritzau.

Fremgang i meningsmålingerne
Alternativet klarer sig godt i meningsmålingerne og står i den seneste måling fra Voxmeter for Ritzau til at få 8,1 procent af stemmerne, svarende til 14 mandater.

Selv om partiet især står stærkt i de store byer, så afviser Uffe Elbæk, at partiet er et “hipsterparti”.

- Når jeg kigger ud over jer, så har I ufattelig meget viden. Men hvis vi skal afspejle det danske samfund, så skal vi være langt mere mangfoldige. Vi skal ud i områder, der føler sig udgrænsede og finde talenterne, siger Uffe Elbæk.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: