Allergi kan virke på kryds og tværs

MAD – Selvom pollensæsonen synger på sidste vers, kan du alligevel få allergiske symptomer. Er du for eksempel allergisk overfor birk, kan du risikere at få en allergisk reaktion, hvis du sætter tænderne i en saftig blomme eller plukker et friskt æble fra træet. Det kaldes krydsreaktioner.

Allergi kan virke på kryds og tværs. Hvis du for eksempel er allergisk overfor birk, skal du måske holde dig fra blommerne.

De fleste pollenallergikere kan begynde at ånde lettet op, fordi pollensæsonen er ved at være ovre. Desværre er der malurt i bægeret for nogle allergikere, nemlig dem, der krydsreagerer med forskellige fødevarer. Det vil sige, at de får allergiske symptomer, når de spiser bestemte ting.

Er du for eksempel allergisk overfor birk, kan det være, at du skal holde dig fra blommerne, der frister på blommetræerne. Senere kan det være æblerne, du skal holde dig fra, hvis du vil undgå allergiske symptomer, lyder rådet fra Astma allergi Danmark.

Krydsallergi opstår, når kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og i maden.

Spis bare løs, hvis du ikke har symtomer
Er du allergisk overfor birk, er det kiwifrugter, æbler, hasselnødder og paranødder, der oftest er årsag til symptomer. Græsallergikere reagerer oftest på tomat, mens bynke-allergikere oftest reagerer på peberfrugt.

Men det er slet ikke sikkert, at du reagerer, så hvis du ikke oplever symptomer, kan du bare spise løs. Og har du krydsallergi, så stopper symptomerne typisk, når du lader være med at spise de fødevare, du ikke kan tåle.

De typiske symtomer
De typiske symptomer, hvis man reagerer på fødevarer som krydsreagerer med pollen, er kløe og hævelse på læberne, i munden og i svælget. I sjældne tilfælde er symptomerne nældefeber, som er udslæt og kløe over hele eller dele af kroppen.

I det fleste tilfælde er reaktionerne på fødevarer, som krydsreagerer med pollen dog begrænsede. Hvis du oplever kraftige reaktioner, er det vigtigt at tale med lægen, opfordrer Astma Allergi Danmark.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: