Alle busser i Roskilde skal køre på el

TRANSPORT – Roskilde køber 20 nye elbusser og bliver dermed den første danske kommune, som skifter alle diesel-busser ud med bybusser på el-batterier. Det giver mindre forurening og støj, og prisen er næsten den samme.

Alle busser i Roskilde skal køre på el, ligesom denne kinesiske elbus, der blev indsat i København i 2014. Foto: News Oresund / Peter Mulvany

20 nye elbusser skal betjene alle interne busruter i Roskilde Kommune fra næste år. Dermed bliver Roskilde den første danske kommune, som siger farvel til de forurenende dieselbusser. Og løsningen er stort set ikke dyrere, end den nuværende drift med busser på diesel.

Det skriver netmediet Ing.dk.

I alt får ni afgange i kommunen 20 nye elbusser. De fremstilles af virksomheden Yutong, verdens største producent af batteridrevne busser, og skal betjenes af det danske busselskab Umove Øst, der efter planen opfører nyt værksted og garageanlæg med ladestation i byen.

Selvom der eksisterer andre emissionsløse teknologier, så var det et krav fra kommunen, at de nye klimavenlige busser skulle være batteridrevne. Busstøjen var en væsentlig årsag.

»Vi har drøftet andre muligheder, men det skulle være el, og det er jo også, fordi støjen er rigtig vigtig, og den udleder elbusser meget mindre af,« siger Ivan Hyllested Pedersen til ing.dk.

Derudover har trafikselskabet Movia, som står for udbud af busdriften i kommunerne, rådgivet kommunen og bakket op om elløsningen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: