Ænder døde af fugleinfluenza ved Ålsgarde

LANDBRUG – Myndighederne har nu konstateret det første tilfælde af den alvorlige fugleinfluenza H5N8 i en dansk fjerkræbesætning ved Ålsgårde i Nordsjælland.

En flok glade ænder, der ikke er ramt af fugleinfluenza. Foto: Mathias Nørregaard

For første gang er der nu fundet fugleinfluenza i en dansk fjerkræbesætning. Det viser analyser, der stammer fra en hobbyfjerkræbesætning i landsbyen Skibstrup ved Ålsgårde i Nordsjælland. Her døde henover weekenden omkring en tredjedel af de cirka 30 andefugle i besætningen.

Prøverne viser, at det er den samme type fugleinfluenza, der de seneste ti dage er fundet i danske vildfugle flere steder i landet, fortrinsvis langs Østersøkysten. Sygdommen er ikke farlig for mennesker.

Slut med eksport
- At der nu er konstateret fugleinfluenza i en dansk hobbybesætning, kan få store konsekvenser for den danske eksport af fjerkrækød, vurderer souschef i Fødevarestyrelsen, dyrlæge Stig Mellergaard.

Årsagen er, at mange lande uden for EU nu rutinemæssigt lukker for deres import af dansk fjerkrækød. Da Danmark tilbage i 2006 havde et tilsvarende udbrud, kostede det omkring 200 millioner kroner i tabte eksportindtægter.

Følg anvisningerne
- Vores muligheder for at begrænse skaderne og hurtigt komme tilbage til en normalsituation er meget afhængig af, at både hobbyfjerkræavlere og de professionelle fjerkræproducenter nøje følger Fødevarestyrelsens anvisninger, siger Stig Mellergaard.

I sidste uge fandt Fødevarestyrelsen fugleinfluenza ved Bøjden på Sydfyn og er i løbet af den seneste tid også fundet på Als, på Møn og i København.

Der er tale om trækfugle, og deres tur henover Nordeuropa har ført til fund af den smitsomme fuglesygdom flere steder i Tyskland og i Østersøområdet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: