700 år gamle planter får nyt liv

Lægeplanter og krydderurter, der blev indført af Hammershus-borgens beboere i middelalderen, skal beskyttes bedre.

De gamle middelalder-planter skal beskyttes ved at indsamle jord med plantefrø og lave planer for naturplejen omkring Hammershus. Foto: Gustav Bech

Når arkæologer leder efter potteskår omkring Hammershus-ruinen på Bornholm, skal der fremover også ses efter gamle blomsterfrø.

Frøene kan nemlig trods flere hundrede års ophold i jorden ofte bringes til spiring, og dermed kan indsamlingen være med til at bevare ældgamle planter, der ellers risikerer at uddø i området.

Penge til beskyttelse
- Middelalderplanterne bliver nemt overset. En del af forklaringen er, at de oprindelig blev indført fra fremmede lande som blandt andet læge- og krydderurter. Men biologer vil ofte hellere beskæftige sig med planter, der hører naturligt hjemme i Danmark. Og arkæologer vil hellere lede efter potteskår og pilespidser, siger naturvejleder Tino Hjorth Bjerregaard fra Naturstyrelsen på Bornholm.

Men nu er der hjælp på vej til de gamle planter, for Naturstyrelsen har modtaget 1,2 millioner kroner fra 15. Junifonden til at beskytte middelalder-planter ved at indsamle jord med plantefrø og lave planer for naturplejen omkring Hammershus.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: