300 spejdere tager på økologisk spejderlejr

ØKOLOGI – Stor spejderlejr ved Hinnerup i Østjylland vil være 100 procent økologisk fra i dag. Også al slik, sodavand og is bliver økologisk.

300 spejdere skal leve 100 procent økologisk. De spiser flere grønsager, skærer lidt ned på kødforbruget, men kan stadig købe sig til et mindre (økologisk) sukkerchok i Tutten, der er lejrens slikbutik. Foto: Jesper Toft

Økologisk rugbrud, økologisk pølser og økologisk slik. Det er bare noget af det, der står på menuen på en uges spejderlejr, som 300 KFUM-spejdere fra Marselis Distrikt Aarhus starter i dag.

Ambitionen er nemlig en 100 procent økologisk lejr, fortæller lejrchef Johannes Damsgaard Bruun, der ikke har hørt om andre store spejderlejre, der går rent økologisk.

– Vi vil gerne passe på naturen. Som spejdere er vi ude i naturen og meget afhængige af, at den har det godt. Her kan vi tage ansvar ved blandt andet at tænke over, hvor vores mad kommer fra, når vi skal købe mad til 300 mennesker, siger Johannes Damsgaard-Bruhn, som er en af lejrens to lejrchefer.

Den første madbestilling er blevet sendt af sted, og her er målet om 100 procent økologi opfyldt, men ikke alle madvarer er helt problemfrie at udskifte.

Vegetardag og mindre kød
Blandt andet har kød og ikke mindst prisen på det været en udfordring for spejderne, fortæller Signe Christiansen, som sammen med Chris Amdisen har stået for indkøbsaftaler med de økologiske leverandører.

- Det er i mange tilfælde dobbelt så dyrt som konventionelt. Løsningen har været en vegetardag og opskrifter, hvor kødet bliver suppleret med grønsager, siger hun.

– Det har heller ikke været muligt at finde økologisk fisk og rejer til rimelig pris. Her har vi i stedet prioriteret, at fisken er fanget bæredygtigt, siger Signe Christiansen.

- Det kan godt være, vi ikke skal spise så store mængder kød, det kan også være, vi skal spise grøntsager, og vi skifter nogle ting ud. Men det kan godt lade sig gøre prismæssigt, siger Johannes Damsgaard Bruun.

Økologisk sukkerchok
Også lejrens slikbutik, der går under kælenavnet Tutten, bliver 100 procent økologisk. Det betyder, at al slik, sodavand, chips og is bliver økologisk.

- Det betyder ikke, at Tutten bliver dyrere. Du vil stadig kunne købe dig til et mindre sukkerchok for cirka 20 kroner, lover arrangørerne.

De fleste deltagere i lejren er mellem seks og ni år. Øko-spejderlejren finder sted på Moselund Spejdercenter ved Hinnerup, lidt vest for Aarhus.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: