200 østjyder så Nordens største rovfugl

NATUR – Op mod et par hundrede østjyder stod klar med langtrækkende zoom-objektiver og kikkerter, da tre havørne søndag slog et smut ind over isen på Skanderborg-søen.

Bo Ryge Sørensen sammen med et udsnit af de mange interesserede østjyder, der fik de imponerende havørne at se.

Tidligt på formiddagen havde et par havørne vist sig over trætoppene på den anden side af søen, men først flere timer senere fløj de ud over søen, så interesserede  kunne se dem på tættere hold.

- Folk var begejstrede. Med et vingefang på næsten to en halv meter er det ikke så sært, at havørnen i folkemunde kaldes ‘ Den Flyvende Dør’. En havørn, der glider ind over isen, er et imponerende syn. I dag så vi to gamle havørne i selskab med en ung, fortæller Bo Ryge Sørensen, der bor i Silkeborg og er østjysk koordinator i Projekt Ørn.

Havørnen var udryddet i Danmark til 1995

Projektet, der ledes af Dansk Ornitologisk Forening har til formål at fastholde, beskytte og fremme bestanden af ørne i Danmark, som har været helt udryddet det meste af sidste århundrede. Det var først i 1995, det lykkedes at grundlægge den nuværende bestand, som er vokset lige siden.

Fra 1995 til 2011 er antallet af ynglende havørne steget fra et enkelt par til 38 par i 2011.

- Vi oplever en helt utrolig stor interesse for de store rovfugle. Og det er glædeligt, for det er med til både at profilere vores arbejde, give folk gode naturoplevelser og sikre en sund bestand fremover, siger Bo Ryge Sørensen

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: