12.000 roser klar til publikums gunst

ROSERNES DAG – I morgen søndag 4. august er det ‘Rosernes Dag, og det bliver fejret med både rosenkåring og koncert i Valbyparken i København.

Sidste års gule vinderrose: Amber Queen.

Der bliver både blid harpe- og cellomusik og koncert med entertaineren Sigurd Barrett til at akkompagenere de 12.000 hovedpersoner, når Københavns Kommunes rosengartnere og Det Danske Rosenselskab fejrer dagen.

Indhyllet i grønt og blomsterdufte vil Rosenhaven og Temahaverne i Valbyparken være klar til at byde på haveoplevelser, god musik og velvære søndag 4. august kl. 11-16.

Ud over koncerterne med Trine og Josefine Opsahl og Sigurd Barrett, så vil haveterapeuterne Marie Leer Jørgensen og Linda Køngerskov fortæller om stress og haveterapi, og flere af landskabsarkitekterne, som har været med til at tegne temahaverne, står parat med deres faglighed, som de gerne deler ud af.

Man kan også blive klog på krydderurter og lære forskel på oregano og merian, når krydderurtekonerne Nielsen & Nielsen inviterer på smagsprøver, opleve bonsai og se smuk keramik, som er egnet til haven.

- Det er fristende – og tilladt – at slænge sig i græsset og blot nyde de mange sanseoplevelser, der uvilkårligt vil komme til en, fortæller Helle Nebelong, der er landsskabsarkitekt og programkoordinator.

Rosenkåring – en fast tradition

Dagens højdepunkt er den traditionelle rosenkåring, hvor årets tre vinderroser kåres.

Dagens højdepunkt er den traditionelle rosenkåring, hvor alle, der stemmer på deres yndlingsrose, er med i konkurrencen om præmier sponsoreret af Café Rosenhaven, Det Danske Rosenselskab og Foreningen Look Good…Feel Better.

Når stemmesedlerne er talt op, vil Københavns teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal, kåre årets tre vinderroser og uddele præmier til de udtrukne vindere bl.a. publikum.

- Når vi hvert år kårer årets flotteste roser, er Valbyparken fyldt med glade mennesker og smukke blomster. Rosenkåringen er en fantastisk sommertradition, som jeg er glad for at være en del af, siger Ayfer Baykal.

Sigurd Barrett, historisk leg og humlebier
Dagens musikalske hovednavn er berømt for at samle familier og syng-med-folk over hele landet. Bedsteforældre, onkler, tanter, pædagoger og børn og forældre kender musikeren Sigurd Barrett. Han indtager friluftsscenen i Rosenhaven efter den berømte rosenkåring og det legendariske Københavns Brandvæsens Orkester.

Til legebørn i alle aldre står Gerlev legepark klar med historiske lege fra da bedstefar var dreng, og kunstner Sarah Cederstrand laver sammen med børnene humlebier af naturmaterialer, som man må tage med hjem.

En årlig ”slapper” i det grønne
Valbyparken er Københavns største park med plads til, at enhver kan finde sin egen plet at slå sig ned på, hvad enten man er til picnic og afslapning eller mere aktiv leg og dans.

Fokus på haven & Rosenkåring er et årligt tilbagevendende arrangement den første søndag i august. Det er gratis og for alle, som har grønne fingre eller bare godt kan lide at tilbringe en afslappende dag i den smukke park, som bl.a. kan byde på én af Nordeuropas største rosenhaver, 17 temahaver og en 20.000 m2 stor naturlegeplads.

HVOR: Valbyparken, Hammelstrupvej 100, 2450 København SV
HVORNÅR: Søndag 4. august kl. 11-16
HVAD: Fokus på haven og Rosenkåring.
ARRANGØR: Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen, Center for Park og Natur

Rosengartnernes 10 gyldne rosenregler

  1. Roser skal mindst have 6 timers sol om dagen.
  2. Du skal gøde dine roser med naturgødning i marts og i juni.
  3. Plant roserne i to spadestiks dybde. Podestedet skal være dækket med 5-10 cm jord.
  4. Jorden skal være luftig og porøs. Bland kompost, lerjord, spagnum og markjord.
  5. Klip roserne ned midt i april, eller når frosten helt sikkert er væk. Klip ned til frisk ved og over en knop.
  6. Roserne skal vandes grundigt hver 3. uge. Aldrig sjatvande hver dag!
  7. Døde blomsterhoveder klippes af med et skråsnit lige over det første femblad.
  8. Lus sprøjtes væk med en blanding af vand og brun sæbe.
  9. Fjern rosens visne blade og bortskaf dem, så undgår du, at Rosenplet og Rust breder sig. Smid dem ikke på komposten!
  10. Hyp jord op omkring podestedet eller udlæg Kakaoflis og vinterdæk med granris.

 

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: