Vores forgiftede planet

ANMELDELSE – Poisoned Planet er en vigtig og velskrevet bog om de mere end 140.000 forskellige kemiske stoffer, vi omgiver os med.

Julian Cribbs bog Poisoned Planet formidler den viden, vi nu har om menneskeskabte kemikalier og giftstoffer.

Af Jørn Trabjerg

I 2014 udkom Poisoned Planet, skrevet af den australske videnskabsjournalist Julian Cribb, som nu er tilgængelig på det europæiske bogmarked.

Det er en vigtig bog, som oven i købet er velskrevet. Der tales og debatteres meget om, at klimakatastrofen lurer i horisonten, mens der er langt mindre opmærksomhed omkring forureningen med syntetiske kemikalier.

Det er Julian Cribb med Poisoned Planet med til at rette op på. Han er en grundig researcher og formår at formidle den viden, vi nu har om menneskeskabte kemikalier og giftstoffer, på en tilgængelig og forståelig måde.

I sin bog gennemgår han en stor del af de seneste 30 års forskning på området, hvilket betyder, at det er lidt af en gyser at læse.

Kemikalierne findes overalt
Med henvisning til forskningen beskriver han, hvordan syntetiske kemikalier gennem de sidste 50 år er blevet anvendt i stadig flere sammenhænge og i stadig større mængder i vores industrier – og dermed i vores dagligdag.

Der fremstilles og anvendes i dag mere end 140.000 forskellige kemiske stoffer og der kommer et par tusind nye til om året. Den årlige produktion opgøres i tusindvis af tons – og de er overalt.

I vores tøj, møbler, kropsplejeprodukter, babylegetøj, rengøringsmidler og fødevarer. De er i det vand, vi drikker og den luft, vi indånder. Man kan finde dem i isen på polerne og sneen på de højeste tinder i Himalaya. De er i landbrugsjorden og i havene overalt på kloden.

Problemet er, at vi ikke ved nok om, hvad de gør ved naturen og ved os. Det er kun få procent af disse mange stoffer, der er undersøgt for skadelige virkninger. Når først de er i cirkulation, opstår der desuden nye forbindelser og mange af kemikalierne udløser i kombination såkaldte cocktail-effekter, som kan øge giftigheden eller skabe nye, uventede virkninger.

Uafhængige forskere
I Poisoned Planet får vi kendskab til studier fra uafhængige forskere fra hele verden, der påviser sammenhænge mellem forskellige kemikalier – blandt andet sprøjtegifte – og en lang række sygdomme. Nogle kalder dem livsstilssygdomme og det får det til at lyde, som om vi selv pådrager os sygdommene ved at leve forkert. Det er også til dels rigtigt, men det passer mere på virkeligheden at kalde dem civilisationssygdomme.

Gennem det seneste århundrede – og især de sidste 50 år – hvor vi er blevet udsat for stigende påvirkninger af syntetiske kemikalier, er forekomsten af mange sygdomme nærmest eksploderet. Lidelser, der tidligere var uhyre sjældne eller helt ukendte, er nu helt almindelige på ethvert hospital.
Cribb refererer talrige eksempler på, at kemiens påvirkning på vores sundhed og miljøet, ofte bliver ignoreret, bagatelliseret eller fortiet af både producenter og myndigheder.

Vi må gøre noget
Konklusionen er, at vi må gøre noget. Vi må insistere på menneskers ret til ikke at blive forgiftet. Ved at se på de kendte eksempler gennem historien, kommer Cribb frem til, at regulering og lovgivning alene ikke virker – det har det i hvert fald ikke gjort indtil nu.

Det, han mener der skal til er, at vi hver især og med hjælp fra hinanden – som forbrugere, som borgere på planeten og som ansvarlige forældre – påvirker industrien såvel som myndighederne. Her ser han den indflydelse vi har, gennem de produkter vi køber – og undlader at købe – som den vigtigste faktor.

Poisoned Planet er en kompetent, aktuel og vedkommende opdatering af vores viden på området. Som Paul Ehrlich citeres på forsiden: »Hvis du holder af dine børn, så læs denne bog.«
Jeg kan kun anbefale bogen og mener, at den uden tvivl fortjener en oversættelse til dansk.

Julian Cribb: Poisoned Planet, 288 sider, forlag: Allen & Unwin. Pris: 172,99 kr. (Saxo).

Jørn Trabjerg er miljø- og naturorienteret debattør og aktivist, psykoterapeut og lærer.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: