Børneværelset skal under lup

MILJØ – Det Økologiske Råd vil give børneværelserne et sundhedstjek og undersøge for kemikalier, temperatur og fugt, som påvirker børns sundhed og trivsel.

Børn udsættes i stigende grad for hormonforstyrrende stoffer, blandt andet i legetøj. Foto: Colourbox

Skadelige kemikalier i legetøj, partikler fra madlavning og stearinlys, temperatur og fugt – det har alt sammen indflydelse på børns sundhed og trivsel i hjemmet. Derfor vil Det Økologiske Råd sætte fokus på indeklimaet på børneværelser.

Det sker i samarbejde med Astma-Allergi Danmark, Københavns Universitet og Statens Byggeforskningsinstitut, oplyser Lone Mikkelsen, kemikalieekspert hos Det Økologiske Råd.

- Når vores omgivelser udsætter os for mange forskellige kemikalier på én gang, kan det have store konsekvenser for vores sundhed. Og her er børn særligt sårbare, siger hun.

Hun er blandt andet bekymret for, at legetøj og elektronik frigiver hormonforstyrrende stoffer.

- Det kan øge risikoen for, at børn går tidligere i puberteten og får fertilitetsproblemer i voksenlivet. Vi mangler ganske enkelt viden om, hvordan det står til med indeklimaet på børneværelser, siger Lone Mikkelsen.

Kemikalier, legetøj og elektronik
Holdet bag projektet skal granske indeklimaet i børneværelser ved at måle på temperaturudsving, CO2-indhold, fugt, kemikalier og partikler, hvoraf de fleste er forhold, man som forældre kan gøre noget ved.

Indretningen af børneværelset bestemmer for eksempel i høj grad, hvilke kemikalier børn udsættes for.

Et nymalet værelse og nye møbler kan afgive forholdsmæssigt store mængder kemikalier til luften. Det samme gælder legetøj og elektronik. Udluftning er vigtig, og tidligere studier viser, at særligt børneværelser bliver luftet mindre ud end andre rum.

Realdania støtter
Realdania støtter projektet som del af en generel indsats for at styrke kampen mod dårligt indeklima.

- I Realdania har vi som et særligt indsatsområde fokus på, hvordan vi som samfund kan forbedre indeklimaet for mennesker i vores bygninger og boliger, forklarer projektleder Lene Wiell Nordberg fra Realdania.

- Dårligt indeklima går nemlig ud over sundheden og i bred forstand kvaliteten af det liv, vi lever indendørs. Meget taler for, at børnene påvirkes særlig hårdt, og derfor ser vi frem til, at dette projekt giver os noget af den vigtige viden, vi mangler for at kunne pege på løsninger, siger hun.

Alle boligtyper skal undersøges
Det Økologiske Råd vil se nærmere på indeklimaet i forskellige typer af boliger. Både lejligheder, enfamiliehuse og rækkehuse skal undersøges.

Det skal samle viden og resultere i et erfaringsgrundlag, der vil kunne danne basis for et større og mere landsdækkende projekt, der også kan resultere i konkrete anbefalinger til, hvordan forældre bedst muligt kan skabe et sundere miljø derhjemme.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: