Vores drikkevand skal beskyttes bedre

VAND: Der skal udpeges særlige beskyttelseszoner omkring alle vandboringer i Danmark. Her skal kommunerne kunne forbyde brugen af sprøjtemidler.

Miljøminister Kirsten Brosbøl vil sikre vores drikkevand bedre. Foto: Colourbox

Beskyttelsen af det danske drikkevand får et markant løft, lyder meldingen fra miljøminister Kirsten Brosbøl. I et nyt udspil med ni nye initiativer vil hun fremtidssikre og beskytte vores drikkevand.

Det sker blandt andet med 26 millioner kroner til at udpege beskyttelseszoner omkring alle vandboringer. Her vil kommunerne dermed kunne kræve eller aftale, at lodsejerne begrænser sprøjtning eller gødskning.

- Vi skal kunne drikke rent vand fra hanen i mange år fremover. Vores drikkevand er unikt, og det skal vi værne om, siger Kirsten Brosbøl.

Sprøjtefri zoner skal udvides
Hun vil blandt andet have udpeget de områder, der er særligt følsomme over for sprøjtegift og kortlægge grundvandet. Desuden indgår skovrejsning, rejsehold og vejledning i den samlede pakke af initiativer.

I dag er der en lovpligtig beskyttelseszone på 25 meter omkring drikkevandsboringer, hvor der ikke må sprøjtes og gødskes. Men de fleste steder er det langt fra nok, viser beregninger, og derfor vil ministeren nu have det regnet ud fra sted til sted.

For at vejlede kommunerne og vandforsyningerne om beskyttelse af grundvand, forsyning, og drikkevand, herunder fund af nye stoffer i grundvand, er der oprettet et rejsehold i 2015 og 2016.

Smartere brug af vandet
Udpegning af følsomme områder er kun ét af de nye initiativer. Der er allerede afsat 227 mio. kroner til at fortsætte grundvandskortlægningen frem til 2020, og initiativerne understøtter for eksempel også smartere brug af vandressourcerne.

- Vi skal værne om vores drikkevand, og vi behøver ikke bruge rent drikkevand til alt. For eksempel kan bilvasken eller køling godt ske med vand, der ikke er helt rent eller har været brugt før. Vi skal se på nye måder at bruge vandet på, så vi sparer på ressourcerne, siger Kirsten Brosbøl.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: