Vand er vanvittig vigtigt

KOMMENTAR – Rent vand i hanen eller i undergrunden er ikke en selvfølge. Marie Daugaard fra Mad & Miljø giver en række gode tips til, hvordan du selv kan spare og passe på én af vores mest værdifulde ressourcer.

Aqua D´Or vil markedsføre vand på plastikflasker til danske skoleelever. Men hvorfor købe vand på flaske, når man bare kan lukke op for vandhanen, spørger Hofor, der sørger for vandforsyningen til København. Grafik: Hofor

Af Marie Daugaard, stifter af Mad & Miljø

Verden mangler vand. Verden mangler rent vand. I Danmark er der stigende problemer med problematiske målinger hos vandværkerne. Flere peger på at rent drikkevand fremover ikke vil være så tilgængeligt som det er i dag, og langt fra lige så billigt.

Hvad kan du selv gøre? Der er masser af muligheder, og i det følgende kan du sikkert finde nogle ideer der kan inspirere dig.

Undgå madspild
Der bruges enorme mængder af vand, på at producere fødevarer. Det anslås at op til 70 procent. Af verdens indvundne vand bruges i landbruget. Og dermed er madspild, også forbundet med et stort vandspild.

Beslut dig for at du ikke længere vil smide mad ud. Det er også fjollet at bruge tid og penge på at købe mad hjem, som ikke bliver spist. Organiser dit køleskab så du kan overskue det, brug resterne til din egen eller børnenes madpakker, eller som små forretter.

Frys ned, og tag op til travle dage. Lav en madplan, hvis det virker i din familie. Hav styr på køle- og køkkenskabe og fryser, inden du køber ind. Tænk dig om, før du falder for mængderabatter.

Kødproduktion
Kødproduktion kræver enorme vandressourcer. Alene af den grund er det en god idé at skære ned på kødforbruget. At det så også er sundere for dig selv og for klimaet, er jo bare ekstra bonus.

Du behøver ikke nødvendigvis at gå all-in og blive vegetar, men skær ned på dagene med kød på bordet, og skær ned på mængden af kød, når du får det. Lav for eksempel en grundstruktur for ugen med to dage med fisk, to med grøntsager og tre med kød.

Og nyd så bøffen, når du får den! Gode gammeldags tips er at strække kødet med grøntsager, bønner, linser osv. Sundere, billigere og langt bedre for miljøet.

Tøjindustrien er storforbruger
Tøjindustrien bruger også store mængder vand. Et enkelt par jeans koster mellem 8.500 og 12.000 liter vand, anslår man. Til bomuldsproduktionen til en enkelt t-shirt, bruges ca. 2.500 liter vand. Og det er altså  ikke så lidt.

Køb tøj med omtanke, køb gerne kvalitet, benyt dig af loppemarkeder og byttemarkeder. Prøv at vaske tøjet knap så ofte, som du plejer, så holder det længere, og du sparer vandet. Undgå såvidt muligt tørretumbleren, det slider på dit tøj.

Andre ting i hverdagen, det også er værd at tænke på:

  • Hurtige brusebade, sluk vandet undervejs. Monter en sparebruser. Gå i bad sammen!
  • Vandhanen slukkes, mens du børster tænder.
  • Kog kun det vand du skal bruge til kaffen og teen.
  • Gem kogevand fra kartofler og grøntsager. Det er fyldt med vitaminer, og gør gavn i brøddej, i supper, saucer og lignende.
  • Hav altid koldt vand i køleskabet, så du ikke spilder vand, mens du venter på det kolde vand.
  • Brug såvidt muligt regnvand til vanding i haven, hvis du er så heldig at eje eller have adgang til en have.
  • Når du tømmer en vandflaske eller kande med vand, så vand blomsterne og krydderurterne med i stedet for at hælde det i kloakken.
  • Køber du ny opvaske eller vaskemaskine, så se efter deres vandforbrug og A+++ mærkerne.
  • Brug spare programmerne på opvaske- og vaskemaskine. Vask hellere i maskine end i hånden. Og fyld maskinerne helt op.
  • Overvej et muldtoilet til sommerhus, kolonihaven og lignende. Der er altså noget skørt ved, at vi kaster så meget rent drikkevand i toiletterne.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: