Giftrester i Kertemindes drikkevand

SPRØJTEGIFT – Undersøgelser afslører rester af sprøjtegifte i drikkevandet. Kerteminde Forsyning må lukke tre vandboringer.

Kerteminde Forsyning er blot det seneste af flere vandværker, der har fundet rester af den forbudte sprøjtegift i grundvandet.

Kerteminde Forsyning lukker tre vandboringer, efter at der er fundet rester af sprøjtemiddel i drikkevandet. Det skriver TV2 Fyn.

Fundet er gjort i kertemindeområdets drikkevand. Dog er drikkevandet i byen Munkebo ikke omfattet, da vandet her kommer fra Odense, oplyser Kerteminde Forsyning.

Ifølge direktøren for Kerteminde Forsyning, Michael Høj-Larsen, er der ingen grund til panik.

- Vi befinder os stadig langt under Miljøministeriets grænse for, hvornår pesticidforekomsten er sundhedsskadelig. Men laboratorietests har desværre påvist, at rester af pesticidet desphenyl-chloridazon også findes i drikkevandet i Kerteminde-området, siger han.

Den tekniske grænseværdi er på 0,1 mikrogram per liter. Målingerne hos Kerteminde Forsyning ligger på 0,74 mikrogram per liter.

- Det er ikke rart for nogen af os at få at vide, at vi har pesticidrester i drikkevandet. Drikkevand er helt centralt og livsnødvendigt for os alle. Men jeg synes ikke, vandkunderne skal være bekymrede for deres sundhed, lyder det fra direktøren.

Fundet i vandet hos flere vandværker
Sprøjtemidlet chloridazon er blevet brugt af landmænd til at bekæmpe ukrudt i roemarker. Midlet blev forbudt i Danmark i 1996.

Kerteminde Forsyning er det seneste af flere vandværker landet over, som har fundet midlet i drikkevandet.

Både  Odense, Esbjerg og Slagelse har midlertidigt lukket flere vandboringer, fordi man har fundet den forbudte sprøjtegift i grundvandet.

I sidste uge blev et panel bestående af blandt andet sundhedsmyndigheder, kommuner, Danske Vandværker og Styrelsen for Patientsikkerhed enige om, at drikkevandet fremover rutinemæssigt skal tjekkes for chloridazon.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: