Universiteter bakker op om grøn omstilling

OMSTILLING – Den danske energisektors grønne omstilling bliver i stigende grad bakket op af universiteterne. Energi fylder langt mere i laboratorier og auditorier end for få år siden, lyder den klare melding fra landets universiteter.

Universiteterne bobler af energi. Her er det undervisning på Københavns Universitet. (Foto: KU)

De højere læreanstalter bobler af energi, og både unge og ældre flokkes om at udvikle løsninger til fremtidens energisystem. Tendensen vil fortsætte, lyder forventningen.

- Hvis vi går ti år tilbage, havde vi omtrent 50 til 60 procent af de mennesker og aktiviteter, vi har i dag på energiområdet. Der er sket en stor vækst – og vi vil se en yderligere tilvækst, blandt andet inden for biobæredygtighed. Jeg regner bestemt med, at vi ser en yderligere udvikling, siger rektor Anders Bjarklev fra DTU i Lyngby til Nyhedsbladet Dansk Energi.

Universiteterne har ikke en sammenlignelig statistik, men også de øvrige rektorer bekræfter, at der er en tendens:

  • Københavns Universitet prioriterer i stigende grad forskning i især bioenergi, hvor man for nylig har afsat omtrent 100 mio. kr.
  • Syddansk Universitet åbner for ingeniøruddannelse i energiteknologi fra september 2014.
  • Aalborg Universitet har søsat en ny energiuddannelse i Esbjerg.
  • Aarhus Universitet har netop oprettet et internt forskernetværk, AU Energy, der er skabt for at give universitetets forskere indblik i hinandens energiforskning. 170 forskere har meldt sig til det nye netværk – estimatet lyder, at det for bare fem år siden formentlig ville kunne samle 20 forskere med energiforskning som primær aktivitet.

- Klart flere beskæftiger sig med energiforskning på universitetet, og det afspejler sig i uddannelserne, siger Henrik Bindslev, prodekan på Aarhus Universitet til Nyhedsbladet Dansk Energi.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: