Ulovlige sprøjtegifte skal koste kassen

Nu har landmænd udsigt til større bøder, hvis de bevidst importerer eller bruger ulovlige sprøjtemidler. Samtidig kan de miste retten til at sprøjte deres egne marker. Det er nogle af stramningerne i kemikalieloven, som miljøministeren er klar med.

Ida Auken vil uddele store bøder, hvis landmænd bliver grebet i at importere og anvende ulovlige sprøjtegifte. (Foto: Colourbox)

Regeringen vil sætte en effektiv stopper for nogle landmænds hovedløse brug af ulovlige sprøjtemidler. Miljøminister Ida Auken er derfor klar med store bøder til de landmænd, der ulovligt importerer forbudte sprøjtemidler og bevidst bruger dem.

- Vi skal have stoppet den hovedløse brug af ulovlige sprøjtemidler. Vi er så heldige, at vi kan drikke vores grundvand urenset i Danmark, og det skal vi kunne blive ved med. Derfor sørger jeg nu for, at landmændene kan mærke det, hvis de bryder loven, siger miljøminister Ida Auken.

Der bliver nu indført minimumsbøder, så det koster mindst 15.000 kroner, hvis man bruger eller opbevarer ulovlige sprøjtemidler og mindst 20.000 kroner, hvis man henter det ulovligt i udlandet.

Størrelsen på de nye skærpede bøder afhænger af mængderne, og hvor meget det ulovlige sprøjtemiddel belaster miljø og sundhed. Jo farligere midler landmanden har købt fra udlandet, des højere bliver bøden.

I en sag fra 2007 fik en landmand for eksempel en bøde på i alt 92.000 kroner for ulovlig import af 1.800 liter ukrudtsmiddel og tilknyttet afgiftssvindel. Med de nye regler vil den bøde komme helt op på 263.000 kroner.

Kan miste retten til at sprøjte egne marker
Den nye kurs over for ulovlige sprøjtemidler er en central del af regeringens udspil til en ny sprøjtemiddelstrategi, som netop er blevet offentliggjort. De nye regler lægger også op til, at landmænd, der bevidst importerer eller bruger ulovlige sprøjtemidler, kan miste retten til at sprøjte deres egne marker.

- Hvis man gør sig til kriminel ved at bruge ulovlige sprøjtemidler, så skal det have alvorlige konsekvenser. Vi tager nu sprøjtemiddelcertifikatet fra de værste syndere i op til fem år. De ødelægger miljø og grundvand, og de ødelægger det for alle dem, som følger reglerne, siger Ida Auken.

Regeringens forslag til de nye stramninger indgår i et forslag til ændring af kemikalieloven, som netop er blevet sendt i offentlig høring. Folketinget skal diskutere de foreslåede lovændringer i begyndelsen af det nye år.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: