Udsigt til rekord-høst får prisen på korn til at styrtdykke

Høst – Amerikanske farmere og landmænd i de store kornproducerende lande kan se frem til en høst af episke proportioner høstet. Globale lagre af soya, hvede og andre kornsorter ventes at blive de største i 13 år. Men det får samtidig priserne på verdensmarkedet til at styrtdykke.

Udsigten til rekordhøst får priserne til at styrtdykke.

Høsten er langt fra i hus endnu, men nyhedsbureauet Bloombergs råvareeksperter har opsummeret forventningerne, og de taler entydigt om et signing på 30 procent for USA, verdens største producent.

Det samme mønster ses for storproducenter som Brasilien og Ukraine. Overalt dropper investorer, især de spekulative hedge-fonde, priserne på råvare-futures. Omkostningen til majs og andre råvarer i USA og verden vil blive lavere end i flere år.
Andre sektorer

Prisen på kød falder
Den forventede rekordhøst vil få mærkbar følgevirkning i flere andre sektorer. For eksempel falder priserne på kød, når kvægs foder bliver markant billigere. Godt det samme. Kødpriserner var nær rekord høje i juni i henhold til FNs landbrugsorganisation, FAO.

Vejrliget for landbruget og høsten i USA har stor indflydelse på globale priser. Sidste år havde USA den værste tørke siden 1930′erne og priserne skød i vejret. Mere jord er tilsået og nu er der tilmed udsigt til rekord.

Den store høst skaber glæde i industrien, der omdanner fødevarer til brændstof. Udsigterne til øgede overskud er tydeligt og flere firmaers aktiekurser er skudt i vejret som ukrudt i en vejgrøft. Prisen på amerikansk landbrugsjord er steget 79 procent siden 2009. Landbrugets profit i år ventes at blive rekordhøj på 128 milliarder dollars.

• Dan Larsen er journalist og redaktør for Verdensnyt.dk, som OrganicToday.dk har et redaktionelt samarbejde med.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: